Aмериканските въоръжени сили обявиха, че миналата седмица са прехвърлили на Украйна оръжия и боеприпаси, първоначално изпратени от Иран на бунтовниците хуси в Йемен, но конфискувани от Вашингтон и неговите съюзници, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Доставката е направена на 4 април и включва повече от 5000 автомата АК-47, картечници, снайперски пушки, гранатомети и повече от 500 000 боеприпаса, съобщи командването на американската армия за Близкия изток в изявление в "Екс".

"Това е достатъчно оборудване, за да се въоръжи с малокалибрени оръжия една украинска бригада", се посочва в изявлението.

Тези оръжейни пратки "са били прехвърляни от Корпуса на гвардейците на революцията към хусите в Йемен в нарушение" на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, когато са били заловени от силите на САЩ и техните съюзници, добави командването. Конфискациите са извършени на четири кораба в периода между май 2021 г. и февруари 2023 г., добавиха американските въоръжени сили, като обещават "да направят всичко възможно, за да разкрият и спрат дестабилизиращите действия на Иран".

САЩ вече извършиха подобно прехвърляне на оръжия към Украйна миналия октомври, то включваше 1,1 млн. патрона, конфискувани по пътя между Иран и хусите.

Техеран подкрепя бунтовниците в Йемен, които извършват от есента на миналата година нападения срещу морския трафик в Аденския залив и Червено море в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, дестабилизирайки световната търговия.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че страната му ще загуби войната, ако очакваната помощ от САЩ остане блокирана в Конгреса, в момент, когато Русия засилва натиска си в източната част на страната.

Програмата за американска военна и икономическа помощ за Киев на стойност 60 млрд. долара е спряна в Конгреса от миналата година поради съпротивата на членове на Републиканската партия. През ноември в САЩ предстоят президентски избори, припомня АФП.

В същото време германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова за по-голяма международна подкрепа, която да осигури още системи за противовъздушна отбрана за Украйна предвид заплахите от мащабна руска офанзива срещу източния град Харков, предаде ДПА.

Руският президент Владимир Путин иска да "изравни Харков със земята", предупреди Бербок. "Той иска да унищожава, съзнателно иска да унищожава", допълни тя.

"Ако Русия започне мащабна офанзива там, това ще доведе до неизмеримо страдание", заяви Аналена Бербок. "За жалост, запасите, особено от нашите системи "Пейтриът", в момента са до голяма степен на привършване", каза тя днес по време на среща с министъра на външните работи на Молдова Михай Попшой в Берлин.

Бербок заяви, че в момента с Украйна и партньори от ЕС се разработва фонд за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от други страни по света и за бързото им доставяне. Тя изрази надежда, че ще има повече информация по въпроса на срещата на външните министъри от Г-7, която ще се състои следващата седмица в Италия.

Дир.бг