26 купи, награди и грамоти спечелиха децата от школите по изкуства към ЦПРЛ-ОДК „Анастас Стоянов“-Шумен от редица национални и международни конкурси този месец.

На пресконференция в сградата на община Шумен малките таланти и техните ръководители показаха отличията си.

Балерините от школата за класически танци с ръководители Светла Денчева и Юлия Николова представят успешно града ни в Международния танцов конкурс „Movmnt International Dance Competition – Русе“. В него участие взеха 30 деца от Шумен в две възрастови групи.

Първо място спечелиха Мая Йонева и Данелия Петрова, които участваха като дует и изпълниха вариация на испанските кукли от балета „Куклената фея“. Второ място за групово изпълнение във възрастова група „Children” балерините ни завоюваха с танца „Закачка“. При формациите във възрастова група „Children”, двата танца, с които участват шуменските балерини заемат първите две места – Първо място за танц „Ноктюрно“ и Второ за танц „Дихание“. При формац иите във възрастова група „Adults” – балерините заеха почетното Първо място и Специалната награда с танца „Маскарад“.

Шумен е достойно представен и на Международния конкурс за класическа китара в Кюстендил, където възпитаниците от школите по китара с ръководители Станимир Станимиров и Тодор Янков. В първа възрастова група 8 годишната Калина Добрева се представи отлично и получи специалната награда на международното жури. Денис Фейзула спечели 3-та награда в първа възрастова група до 11 години.

Школата по народно пеене с ръководител Красимира Кръстева също постигна успехи в два големи национални конкурса. Второ място спечели Михаела Иванова, а отлично се представиха Николея Лазарска и Андреан Иванов в XXIX Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов", Варна. В XVI Национален детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев" в Котел всички 10 участници от школата получиха призове за отлично представяне, които са  равностойни на първо и второ място.

Школата по цигулка се представи отлично в XII издание на Международния Арт фестивал за музика и танц на испански и други романски езици ”Abanico” 5-7 април 2024. Младите цигулари с ръководител Елисавета Маринова завоюваха три първи награди - Кристина Филчева, Хелън Росенова, дуетът Мелиса Фейзула и Денис Фейзула /който е и в школата по китара/.

Двата състава на Детско-юношески театър „Бис“ към ОДК с ръководител Диана Колева играха в две представления и се представиха повече от достойно на XV издание на Националните ученически театрални празници, което се проведе в края на март в Шумен.

Тази година се навършват 170 години от рождението на патрона на ЦПРЛ-ОДК - големият български композитор, педагог и общественик Анастас Стоянов.

ШУМ.БГ