Академик Дамян Дамянов и Александър Узунов са предложени за носители на най-високото почетно отличие „Ключ на град Шумен“.  

Академик Дамянов е известен в страната и чужбина хирург. Роден е в село Драгоево, община Велики Преслав. Предложен е за почетното отличие от лекари и общественици от Шумен. В мотивите им е посочено, че академик Дамянов е забележителен лекар, учен и преподавател. В своята дългогодишна кариера е помогнал на стотици хора, включително и шуменци. Обучил е много специалисти, сред които и млади шуменски лекари. В Шумен е организирал медицински конференции и такива, посветени на историята, археологията. Културно-историческия туризъм. Академик Дамянов е носител на множество награди“.

Другото предложение за отличието е за Александър Илиев Узунов – кмет на Шумен от 1974 г. до 1986 г. Номинацията е направена от Стилиян Стоянов за големите заслуги на градоначалника за развитието на Шумен. Стоянов мотивира предложението си с това, че „по време на 13-годишното управление на Узунов се извършва благоустрояване и индустриализация на града“. Посочено е, че Узунов е с основна роля за водоснабдяването на Шумен от язовир „Тича“, за реконструкцията на булевардите „Мадара“, „Велики Преслав“, „Плиска“, центъра на града и пътя Шумен – кв. „Дивдядово“.  По време на неговото управление в чест на 1300-годишнината от създаването на България е ремонтиран Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, завършено е строителството на Регионалната библиотека, изграден е паметник „Създатели на българската държава“.  Александър Узунов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

За най-високото почетно отличие „Ключ на град Шумен“ досега не бяха правени номинации и то не беше връчвано. Първият му носител стана собственикът на „Алкомет“ Фикрет Индже с решение на Общинския съвет от миналия месец.

На заседанието си на 25 април общинските съветници с явно гласуване ще реши дали с наградата да бъдат удостени академик Дамянов и Александър Узунов.

ШУМ.БГ