Израел е атакувал обекти в Иран, съобщиха източници от САЩ. Официално потвърждение от Тел Авив няма. Американски медии съобщават за изстреляни ракети, което беше опровергано от ирански официални лица.

Медии в Техеран съобщиха, че безпилотни машини са били неутрализирани от противовъздушната отбрана на страната, като ракети не са били включени в атаката. Съобщението беше предшествано от информация на ABC News,  позовавайки се на американски служител, че израелски ракети са ударили обект в Иран късно снощи. 

В района на град Исфахан - в централната част на Иран, са чути три експлозии в района на иранска военна база. Иранските държавни медии потвърждават за експлозия в централната част на страната, без да уточняват причината.

Говорителят на иранската космическа агенция, цитиран от Франс прес, заяви: "Няколко дрона бяха успешно свалени от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака засега". 

Тази сутрин иранската информационна агенция "Фарс" съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град. "Понастоящем не е имало въздушна атака извън Исфахан и в други региони на страната", съобщи в Хосейн Далириан в "Екс". 

Иран е спрял полетите над Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии.

Това се случва дни след като Иран извърши ответен удар, като изстреля дронове срещу Израел, който пък каза, че ще отвърне на атаката от събота вечер. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за отмъщение след предполагаем израелски удар срещу нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени преди да достигнат израелска територия, припомня БТА. 

Няколко ирански ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, който има централно място в иранската програма за обогатяване на уран.

Международното летище "Имам Хомейни" в Техеран e затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, според съобщението до пилотите, публикувано в база данни на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Някои полети на авиопревозвачите Emirates и Flydubai, прелитащи над Иран рано тази сутрин, направиха внезапни резки завои във въздушното пространство, според маршрутите на полетите, показани на сайта за проследяване Flightradar24.

Израел каза, че ще отвърне на атаката на Иран, извършена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за отмъщение след предполагаем израелски удар срещу нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени преди да достигнат израелска територия.

Анализатори и наблюдатели изразяват опасения относно рисковете войната между Израел и Газа да се разпространи в останалата част от региона.

Иран съобщи вчера пред на Съвета за сигурност на ООН, че Израел "трябва да бъде принуден да спре всякакви по-нататъшни авантюристични военни действия срещу нашите интереси", а генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност".

Sлед съобщенията за израелския удар cените на петрола скочиха, отбелязва БТА. Фючърсите на суровия сорт Брент се повишиха с 2% до 88,86 долара за барел. Доларът поскъпна като цяло, златото се повиши с 1%, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 1 процент.

Нападението на Израел над Газа започна след като палестинската ислямистка групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври и уби 1200 души според

израелските данни. Военната офанзива на Израел отне живота на повече от 33 000 палестинци в Газа, според местното министерство на здравеопазването.

Подкрепяните от Иран групировки обявиха подкрепа за палестинците и започнаха атаки от Ливан, Йемен и Ирак.

Дир.бг