Украйна е насочила през нощта 50 безпилотни самолета към територията на Русия, съобщи днес Министерството на отбраната в Москва, като атаките изглежда са били насочени към енергийната инфраструктура на страната, предаде Асошиейтед прес.

Петдесет БЛА са били свалени от противовъздушната отбрана над осем руски региона, включително 26 над западната Белгородска област в близост до украинската граница. Двама души - жена със счупен крак и мъжът, който се е грижил за нея - са загинали по време на обстрела, след като експлозиите са предизвикали пожар, който е подпалил дома им, написа в социалните мрежи губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков. Той съобщи и за загинала бременна жена, предаде АФП.

Съобщава се, че дронове са били унищожени и над Брянска, Курска, Тулска, Смоленска, Рязанска и Калужска област в западната и южната част на Русия, както и в Московска област.

Украинските официални лица обикновено отказват да коментират нападения на руска територия, посочва АП. Много от ударите с дронове обаче изглежда са били насочени към енергийната инфраструктура на Русия.

Ръководителят на Калужска област Владислав Шапша заяви днес, че удар с дрон е предизвикал пожар в електрическа подстанция, а губернаторът на Брянск Александър Богомаз и този на Смоленск Василий Анохин също съобщиха за пожари в горивни и енергийни комплекси.

През последните месеци руските рафинерии и петролни терминали се превърнаха в приоритетни цели на украинский безпилотни атаки, отбелязва АП.

От месеци украинските разработчици на дронове увеличават обхвата на оръжията, тъй като Киев се опитва да компенсира недостатъчния си брой оръжия и войници на бойното поле. БЛА са и достъпна опция, докато Украйна чака отдавна обещаната, но блокирана в Конгреса военна помощ от САЩ.

Междувременно Русия атакува Украйна през нощта със седем ракети, а противовъздушната отбрана свали две ракети и три разузнавателни дрона, съобщиха днес украинските военновъздушни сили.

Олег Кипер, ръководител на Одеска област в Украйна, заяви, че балистични ракети са повредили инфраструктурата през нощта, но не предостави повече подробности. Предишни атаки срещу черноморския град в петък повредиха пристанищна инфраструктура, включително два терминала за износ на храни, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

БТА