"Част от охраната на НСО, която ми беше зачислена, когато бях премиер, е имала за цел да ме следи" - тази теза изрази бившият министър-председател и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в предаването "ЕвроДикоФ". Пред водещия Сашо Диков той заяви и че никога не е употребявал наркотици. Петков разкрива и че анализатори и политолози искали по 20 хил. лв. месечно, за да гарантират отразяване на тезите на правителството "Петков". 

 

Съпредседателят на ПП научил от приятели, че двама от охранителите, зачислени му от Националната служба за охрана, когато станал премиер, имали за задача да го следят. "Аз отивам при шефа на НСО и питам може ли тези двамата да бъдат сменени с други. Той казва, че не може. Питам как така не може и казвам, че ако до утре не бъдат сменени, ще му иска оставката. Той казва: "Не може да ми вземете оставката". Това беше първият ми досег до т. нар. перманентна власт. Оказва се, че така са структурирани всички служби в България - премиерът не може да ги сменя. Видяхме, че акад. Денков поиска оставката на шефа на ДАНС, а той му каза: "Гледай си работата", разказа Кирил Петков и добавя: 

"Така е структурирано, че много хора в тези служби са от 30 години. Така е направено законодателството в случая - с два подписа на президента и премиера, че никой индивидуално да не може да направи смяна. И още по-лошото е, че много от тези шефове на служби ги държат с прокуратурата и то по такъв начин, че те да не отговарят нито пред народа, нито пред премиера, нито пред народните представили. Имам информация за един шеф на една от големите служби - ДАНС, ДАР, военно разузнаване, НСО, срещу когото има досъдебно производство и този човек не е свободен".

Кирил Петков разкрива и как анализатори и политолози искали нещо като хонорар, за да гарантират отразяване на тезите на правителството "Петков": "Сядам аз на бюрото като премиер и след месец идват едни хора. Пак няма да казвам имена, но всички българи ги знаят. Казват: "Добър ден. Ние сме независимите анализатори, независимите политолози. Ако имаме с вас договор за 20 000 лв. на месец, ние си се оправяме с телевизиите къде да се появяваме, къде да не се появяваме. Ние говорим точките, с които вие искате да излезете".

Петков отказал тази оферта и като резултат получил по 300 очернящи статии на месец. Сред компроматите била и тезата, че употребява наркотици: "Оказа се, че ядем пица с кристали. Оказа се, че крадем милиарди. Отричам на 100%, даже на 1000% - никога през живота си не съм взимал наркотици - нито като малък, нито като тийнейджър, нито като студент. За адреналин карам кайт, сноуборд, парапланер. Замислих се защо не кажат направо, че Киро взима наркотици? Защо трябва да кажат, че Кирил взема пица с кристали? Защото трябва да звучи популярно, за да стигне при максимално много хора".

Относно случая с отстранения главен секретар на МВР Живко Коцев Петков се обяви за това да бъде разследван абсолютно всеки. "Ако има пачки, да се разследва. Обаче, представи си - идваш при мен, аз съм главният прокурор и ти казвам, че ако не си подпишеш оставката, ще те разследвам. Ти какъв си? Бог ли си да раздаваш правосъдие? Ами ако е престъпник? Пускаш ли го този престъпник да си ходи на свобода, защото си е дал оставката? Ами ако е невинен и го заплашваш? Това е големият проблем", според Кирил Петков. 

Подобно на тезата за употребявани от него наркотици, се завъртяла и тезата за Коцев и евентуалните му връзки с контрабандисти: "В момента, в който той сподели, започнаха пачки да изскачат отвсякъде: "Имаш пудел с Живко Коцев, пудел с пачки, нямаш пачки с Живко Коцев, но имаш пудел" ... И тук е хитрото подаване като с пицата - ако беше само пачки, нямаше да е интересно. Но ако кажеш пудел с пачки, изведнъж всички говорят за пудели".

Кирил Петков е категоричен, че Асен Василев никога не е откраднал и стотинка и лично гарантира за него. "Аз за много малко хора си слагам главата в торбата, но гарантирам за Асен Василев. Като кауза. За академик Денков и още някои от най-близките си съратници мога да си заложа всичко, че една стотинка не са откраднали. Защото всеки един от нас преди да влезе в политиката си изкарваше парите през бизнеса", посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

Вътрешният министър Калин Стоянов обаче успял да го заблуди, че е независим и дори да е бил такъв в началото, се е поддал на ГЕРБ и ДПС.

Кирил Петков разказва и как се искали подкупи: "Никой не е идвал при мене да ми дава директно пари. Как работи другата част на тази перманентна власт? Много хора в тези инфраструктурни компании са на двойна заплата като шефове или мениджъри в строителната компания и в една от службите. И как работи завладяването? Ти си нов кмет примерно, защото хората са ти повярвали. Идва един такъв строител, за да се види с теб на четири очи, и ти казва - знаеш, че има тука един булевард, дай да направим нещо, че да го спечеля. Ако кажеш в този момент добре, от там се оказва, че този човек е примерно и служител на ДАНС, и пише доклад, който отива в прокуратурата. Прокуратурата те вика и ти съобщава колко много си загазил. Много лошо, ама да не се притесняваш, грешки се случват. Оттук нататък ние ще работим по старому, споко. И хоп, точно в този момент с тази малка корупция ти си хванат". 

По време на местните избори Петков отишъл да се срещне с кмет, който изглеждал независим и се справял добре с работата си. Казал му, че иска да говорят да се явят заедно на следващите избори, тъй като ПП няма кандидат за населеното място. Човекът първоначално се съгласява. "На следващия ден ми се обажда и пита можем ли да се видим. На него вече херпес му е излязъл. И вика: "Съжалявам. След нашата среща получих обаждане, на което не мога да откажа. Ще се явя като независим, подкрепен от ГЕРБ." И тогава в един дълъг разговор той ми обясни всъщност как работи тази схема между уж частни компании и служители на тези служби", разказва още бившият премиер. 

Относно доскорошните си партньори в "сглобката" Петков казва, че са имали изработен механизъм за общи гласувания с "Възраждане", докато Бойко Борисов бил перманентно зависим от Делян Пеевски:

"Имаше едно гласуване за обществени поръчки за лекарства в частните болници - те да минават през същите процедури като държавните, което е най-нормалното, защото харчат публичен ресурс. Изведнъж "Възраждане" гласуват с нас и аз си казвам: Как се случи това? Не го очаквах. В този момент Десислава Атанасова поглежда към Костадин Костадинов и казва: "Какво направи?!". Той казва: "Обърках се. Прегласуване". Прегласуваха и гласуваха с ГЕРБ".

На въпрос за промените в Конституцията, за които ПП-ДБ получиха много критики, Петков обясни, че е говорил с депутат от Великото народно събрание, когото попитал какви са били мотивите при създаването ѝ. Той му казал, че премиерът Андрей Луканов всеки ден ходел при депутата от ВНС. "Единственият текст, който го интересуваше, беше прокуратурата да бъде изцяло независима от народната власт, от парламента, от демокрацията. По една много проста причина - те не знаеха дали при промяната, при тая вълна, която се вдига, случайно няма да свършат като румънския диктатор Чаушеску", споделил пред Петков неназованият депутат от Великото народно събрание. След това добавил: 

"Те искаха да си наредят в цялата прокуратура да бъдат агенти техни хора и да ги отделят от Народното събрание, така че независимо какви са изборните резултати, депутатите да не могат да контролират това нещо, те да не отидат в затвора, да не пострадат и едновременно с това - да използват прокуратурата като инструмент, за да репресират другите".

Петков смята, че това, което имаме, е една система, заложена още преди 33 години по този начин с една цел - да запази съществуващата власт при едни хора, независимо от демократичния процес.

Дир.бг