В началото на месец май ще започне мащабна годишна проверка на детските площадки в общината. Тя ще обхване 50 детски площадки в град Шумен, около 10 в кварталите „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ и около 20 в селата, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

При проверката ще се следи за състоянието на оградата, настилката, наличието на информационна табела, парковото оборудване (пейки, кошчета, чешми, беседки, перголи), както и състоянието на самите детски съоръжения. При констатирани нередности ще бъдат взети мерки своевременно да бъдат отстранени. Ще бъде изготвен доклад, който следва да се актуализира периодично.

През последните години Община Шумен е извършила реновиране на повече от десет детски площадки, като една от тях е тази в Градската градина.  За тази година в капиталовата програма е предвиден бюджет за проектиране на шест детски площадки.

От пресцентъра на кметството казаха още, че след сигнали на граждани се правят задължителни проверки. Според направените констатации се извършват  съответните ремонтни дейности. Когато съоръжението не може да бъде ремонтирано и е опасно, се извършва демонтиране и се залага подмяната му. При осигуряване на финансов ресурс се закупуват нови съоръжения и се поставят на съответните им места.

ШУМ.БГ