Германското правителство публикува днес нова прогноза за растеж за 2024 г., в момент, в който водещата европейска икономика, която е почти в стагнация, започва да показва признаци на лек растеж, предаде Франс прес.

Берлин вече понижи през февруари очакванията си за годишен растеж до 0,2 на сто за 2024 г. спрямо 1,3 на сто преди това, а Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира подобни резултати в доклада си за световната икономика.

"Нуждаем се от значително по-високи темпове на растеж от тези, достигнати през 2024 г., тъй като в противен случай има риск един ден да ни нарекат болни", предупреди управителят на Германската централна банка на пресконференция пред медиите. 

Определението "болният човек на Европа" беше използвано в края на 90-те години на миналия век за Германия след икономическите последици от обединението на страната. 

Почти три десетилетия по-късно водещата икономика в еврозоната е регистрирала спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,3 на сто, което я постави на последно място сред големите развити страни. 

Някои последни индикатори обаче показват признаци на леко подобрение.

Композитният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), който е много внимателно следен, се е завърнал през април в територия на растеж, тоест над 50 пункта и то за първи път от 10 месеца. 

Икономическата дейност показва "пролетни признаци", коментира Робин Винклер, икономист в "Дойче банк" (Deutsche Bank).

С един нюанс: ако секторът на услугите си възвръща доверието, което е знак, че потреблението на домакинствата е напът да се повиши, то промишлеността продължава да страда.

След като десетилетия наред бе двигател на икономиката, този сектор бе засегнат от значителния скок на цените на електроенергията, високите лихви и забавянето на китайската икономика. 

Друг сектор, отчитащ спад, е жилищното строителство, което трябва да се справя с поскъпването на ипотечните кредити.

Според "Бундесбанк" обаче призракът на зимната рецесия изглежда е избегнат: след спад през последното тримесечие на 2023 г., очакванията са БВП да нарасне леко през първото тримесечие на 2024 г.

"Рисковете, които тежат върху германската икономика, клонят по-малко към спад, отколкото преди" заяви Холгер Шмидинг, икономист в банка "Беренберг" (Berenberg).

Спадът при цените на газа и електроенергията дават глътка кислород на енергоемките промишлености, а перспективата за спад на лихвите би могла да деблокира инвестициите.

БТА