Постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев след среща с представители на синдикатите.

Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, уточни служебният премиер, цитиран от БТА.

На този фон протестът, готвен за 20 май, се отлага, обяви Валери Апостолов от синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа" с аргумента, че "първата стъпка е изпълнена".

Заслугата е на синдикатите, както и първия път, когато бяха отпуснати 39 млн. лева, за които ви съобщихме онзи ден. Казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези продължени разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лв., каза още премиерът.

Главчев посочи, че средствата ще бъде осигурени за сметка на други разходи.

Малко по-рано от Съвета на ректорите отново разпространиха позиция, в която се отбелязва, че протест ще има и на 20 май университетите няма да отворят врати. Попитан за тази позиция, служебният премиер коментира, че всички техни искания към момента са изпълнени.

Не говоря от тяхно име, подчерта Главчев.

Представителите на синдикатите бяха категорични, че въпреки това протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование.

Дир.бг