Грейнаха празничните светлини на градската коледна елха в Шумен.  В 17 часа кметът на Красимир Костов и гостите застанаха пред театъра, а програмата откриха актьори. С кабриолет по пешеходната зона от централната поща премина и Дядо Коледа, за да го посрещнат с много настроение шуменските малчугани. Белобрадият старец приветства присъстващите и стана част от празничната  програма, в която основно участие взеха ученици на ІІІ-то основно училище.
Кметът Красимир Костов поздрави шуменци от балкона на втория етаж на театъра. "В началото на месец декември всички ние - и малки, и големи, започваме трепетно да отброяваме всеки ден до настъпването на светлите коледно-новогодишни празници! Малките палавници с вълнение пишат писма на Дядо Коледа. Ние, по-възрастните започваме подготовката – купуваме елхи, украсяваме домовете си, зареждаме трапезата, подготвяме подаръци за най-милите си хора. Защото Коледа отключва сърцата ни, прави ни по-щедри и по-човечни", каза кметът. Той пожела на съгражданите си красива и щастлива Коледа, а на децата да получат най-хубавите подаръци, след което с електронен факел, дистанционно, запали светлините на градската коледна елха и светлините в целия град. Ученици от Градския парламент, облечени в карнавални костюми, раздаваха на децата и техните родители коледни късмети.
Със запалването на коледните светлини стартират коледните и новогодишни празници в общината. Утре  от 16 ч. в танцувалната зала на Младежкия дом ще бъде отбелязан Денят на дарителите. Тази година те са 97 и по време на тържеството всички дарители ще получат сертификати от общината, а 15-те най-големи дарители ще получат и малка пластика.
Културната програма  предвижда през месеца още концерт на Георги Христов, изложба на шуменските художници, на Регионалната занаятчийска камара ,изложба-базар на обредни хлябове,  концерт  на  хор „Родни звуци" и Държавен симфоничен оркестър, който ще представи още един концерт с участието на Митко Щерев, концерт на формациите от младежкия дом с участието на рапъра Бобо, общоградски коледен концерт, коледарското шествие с групи от кв. „Дивдядово" и селата Дибич, Мараш и Ивански и още други прояви.
На 21 декември пък  е голямата церемония по награждаването на 10-те спортисти за 2012 г., която ще се състои в концертната зала на Младежкия дом.
ШУМ.БГ