41-годишният С.Д., по прякор Пачата и 39-годишният Д.К., с прякор Лекия, които обраха магазин вчера, вероятно са съпричастни и към други кражби на територията на града и страната. Това заяви на пресконференция днес говорителят на полицията Ася Йорданова, която изнесе подробности около разкриването на вчерашния обир. Двамата мъже от Карнобат са задържани с прокурорско постановление за 72 часа.

Припомняме, че в нощта на 8 март, малко след 3.30 ч., се е задействал СОТ-а на хранителния магазин на ул. “Вл.въстание” №70. Двамата мъже се разбягали в различни посоки, като единият носел щайга, която по-късно захвърлил. Той е задържан до Базовото училище, а другият се скрил в гараж, след като повредил ограда на частен имот. Крадецът обаче бил издаден от мощния лай на болонката на собствениците. Щайгата, с 377 кутии цигари различни по марка и вид, била изоставена на паркинг до жилищна кооперация.

При претърсването у С.Д. са намерени фенерче, черна шапка и фанелка, а в близост били изхвърлени чифт ръкавици и инструменти, с които се предполага, че е взломена входната врата на магазина. Работата по документиране на случая продължила и през светлата част на деня. Близо до търговския обект бил паркиран„Ситроен” с плевенска регистрация, а ключовете за него били намерени при личния обиск на С. Д. – Пачата. В автомобила била намерена щанга “кози крак”, маратонки в черна найлонова торба, клещи за рязане на метал.

Пачата и Лекия били отседнали в къща за гости на метри от магазина. При оглед в наетите от тях стаи, са намерени и иззети пет мобилни телефона, дрехи и сакове. Двамата са криминално проявени. Д.К. е съден три пъти, има четири криминалистични регистрации. Две от присъдите са за кражби, третата - за държане на наркотични вещества. С.Д. е осъждан десет пъти. Наложени са му девет присъди за кражби и една за шофиране след употреба на алкохол. Има девет криминалистични регистрации. Изяснява се съпричастността им към други кражби, както в Шумен, така и в други градове в Североизточна България.
От полицията съобщиха, че на територията на града има 6 подобни кражби от магазини и павилиони, в които са откраднати цигари, ваучери и, ако има, пари. По груби сметки от всички кражби, цигарите са на стойност 10 хиляди лева, ваучерите – 2000 лв., а парите – около 400 лв.

Пачата и Лекия отричат да са извъшвали престъплението. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195 ал. 1  от НК, според който ги грози затвор от 8 години.
ШУМ.БГ