За втора поредна година Александър е най-предпочитаното мъжко име в Шуменка област. Най-модното женско пък е Сияна. Това показва справка за имената на родените през 2012-та  бебета, изготвена от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/. 

На второ място в класацията на предпочитаните мъжки имена са Никола, Димитър и Мартин, те са дадени на равен брой момчета. На трето място е Даниел. „Разнообразието на имената при живородените момичета е много по-голямо. През изминалата година най-често  е използвано  името Сияна, което през 2011-та бе на седмо място. Най-предпочитаното име  в предишната класация Виктория вече дели второто място с Габриела, а на трето е Даяна. Сред най-популярните имена за момичета са и Рая, Александра, Симона и Мария“, каза директорът на ТСБ Атанасула Настева.

В Шуменско през 2012 г. деца са наречени с 692 различни  имена. С  две или повече лични имена са били записани 9 момичета и 7 момчета.

В рамките на страната, сред новородените момчета най-разпространени са имената Георги и Александър, а при момичетата – Виктория и Мария.

ШУМ.БГ