Шефът на “Енергоснабдяване” ЕООД Димитър Димитров, който през ноември заяви желание да купи ТЕЦ-а, а впоследствие се отказа с гневно писмо до кмета, сега отново иска да купува.

Фирмата на шуменския бизнесмен е единствената, подала документи за приватизацията на дружеството, съобщиха от пресцентъра на община Шумен. Документите са изрядни и ценовата офертата ще бъде отворена от комисия на 14-ти януари. 

“Заявихме, че се отказваме, но впоследствие общината промени условията. Предизвикателството е голямо, ще гледаме да се справим”, каза за ШУМ.БГ Димитър Димитров. Той добави, че фактът, че израелците от “Телемения” са се отказали да участват в процедурата означава, че са разбрали, че не могат да се справят.

“Енергоснабдяване” няма намерение да възобновява централното топлопроизводство. Тя смята да изгради около 60 малки котелни на газ в абонатни на блокове и учреждения, които да захранват с топлина и съседните близки сгради. За целта му е нужен лиценза на ТЕЦ-а и тръбата за газа.

Цената, която община Шумен търси от ТЕЦ-а е 10 хил.лв. Купувачът ще бъде длъжен да представи банкова гаранция от 200 хил. лв и да инвестира не по-малко от 2 млн.лв за 3 години. Трябва и да успее да договори и разсрочване на дълга от 18 млн.лв към “Булгаргаз”

ШУМ.БГ