Община Шумен стана първата в страната с регистриран в Гражданска въздухоплавателна администрация /ГВА/ летателен балон. Номерът му е LZ-SHI, съобщи за ШУМ.БГ управителят на ОП по туризъм „Мадарски конник“ Добромир Жеков.

Балонът е и единственият регистриран в страната досега. Няколкото други частни са полузаконни и не са минали през ГВА. Те, за разлика от шуменския, нямат право изобщо да се издигат над земята.

“Регистрирахме само единия, другия – по-нататък, въпрос на пари е. Процедурата излезе към 2500 лв”, каза Жеков. Освен регистрацията, LZ-SHI е минал и технически преглед.

За да се ползва съоръжението за туристически цели, каквото е намерението на общината, трябва да се намери сертифициран летец. “Работим по този проблем, водим разговори, търсим начини”, каза още общинският шеф на туризма. Тъй като в България няма лицензиран пилот на балон, Жеков провел разговори с гръцки собственик на балони, както и с украинец. Гъркът казал, че може да помогне, но обучението на летец ще струва около 7000 евро. “Това са много пари, толкова струва курсът в Италия”, каза Жеков. Украинецът бил готов да организира курс в България за двойно по-малка сума, но искал да се съберат поне 10-15 курсисти. Затова Жеков щял да проведе разговори с частните собственици на балони в страната. Все още не е решено, дали община Шумен ще назначи летец и ще му плати курса.

“Към момента в България няма друг регистриран балон, освен вашия. Ако иска да го ползва за търговски цели, община Шумен трябва да кандидатства при нас за лиценз за въздухоплавателен оператор. Това, мисля, че не е направено към момента”, каза пред ШУМ.БГ директорът на дирекция "Авиационна безопасност" в ГВА Иван Иванов. Той добави, че удостоверение за преглед на летателна годност е със срок от една година.

Според Иванов няма проблем някой от авиационните учебни центрове да организира курс за пилоти на балони, но това също става със заявление в ГВА и доказване на наличие на сертифициран инструктор. 

Припомняме, че от 2013-та община Шумен е собственик на два летателни балона на чешката фирма “Кубичек”. Те бяха купени за 109 хил.лв по европроекта „Оттука започва България”.

Единият балон бе вдигнат пробно за Деня на Шумен миналата година и с него дори полетя кметът Костов. Другият не е надуван.

ШУМ.БГ