Инфраструктурните проекти на община Шумен се правят без идея и на парче, а поръчките се дават на определени фирми. Това споделиха шуменски строители, архитекти и инженери на среща с кандидата за кмет Любомир Христов и кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ.

“Поводът за нашата покана за среща е да чуем проблемите от ваша страна и  да ви запознаем съответно с програма си. Тя е отворена, ако имате някакви препоръки, готови сме да я допълваме”, каза в началото на срещата Любомир Христов. Той представи и листата за общински съветници на ГЕРБ, като подчерта, че в нея има шестима инженери, архитект, трима професори, четирима юристи, четирима медици и осем педагози.

Кандидатът за общински съветник арх. Светлозар Тузсузов представи пред колегите си основните приоритети в Програмата за управление на община Шумен на ГЕРБ в частта за инфраструктура и благоустрояване, като обърна внимание на създаването на информационна система за устройство на територията /ИСУТ/ и на Специализирана кадастрална карта. Представи идеите за изграждане на многофункционална спортна зала и възстановяване на Летния театър, както и стартиране на проектни проучвания на пътната връзка между бул. “Славянски” и ул. “Съединение” през терена на Военното училище.

“Ние претендираме, че знаем някои от проблемите, но вие в детайли ги познавате по-добре от нас и ще искаме да ги споделите,, за да може да не се повтарят”, каза Любомир Христов.

“Вие сте единствената партия, която има представител на гилдията в листата засъветници, която има отношение към града като концепция за развитие на транспорта и инфраструктурата. Защото досега всичките неща, които се правят, се правят на парче, стихийно, без идея, без компетентно мнение. Подкрепяме инициативата ви в тази насока и се надяваме арх. Тузсусов като общински съветник да помогне за това градът да се развива”, каза арх. Красимир Генов. Той настоя в бъдеще големите общински проекти да се възлагат за проектиране на местните колегии. “Защото грехота е да казват, че ние нямаме проектанти и да вземаме проектанти от София”, допълни той. Инж. Илиана Бонева го допълни, че в момента в Шумен се работи по чужди проекти. “Изпълняваме проектите на софийските фирми и се чудим как да го направим. Не че сме по-умни от другите, просто познаваме реалната ситуация тук. Наясно сме за какво става дума”, каза тя.

Иларион Евтимов сподели, че в Шумен положението е такова, че фирмите от Камарата на строителите въобще не искат и да участват в обществените поръчки на общината. “В камарата на строителите има 17 фирми, направете справка колко от тези фирми печелят обществените поръчки в община Шумен. Защо не участват?”, попита той.

По повод водните проекти думата взе ВиК специалистът и бивш дългогодишен управител на ВиК-Шумен инженер Йордан Величков. Той определи като престъпление фактът, че не се търси алтернативно водоснабдяване на града, тъй като язовирите имат живот 100 години и “Тича” вече е на половината от цикъла си. По отношение на проекта за пречиствателна станция за питейна води той изрази възмущевнието си: “За моя най-голяма изненада площадката в “Дивдядово” бе отхвърлена по абсолютно безобразен начин. Обяснението беще, че там нямало вода и ток, нещо, което не може да го побере ума ми. Това са лъжи на кмета, на Йонков и на Дамянов. Имайте предвид, че водата ще стане 5 лева”, предупреди Величков. Той бе категоричен, че проектът трябва да се преразгледа и да бъде преработен, защото и в цената за изграждане на пречиствателната станция “е заложена бомба”. “Готов съм безвъзмездно да ви помагам с чисто сърце”, заяви той. 

“Ще създадем обществен съвет и ще търсим вашата помощ. Ще поставим равни условия при обществените поръчки, а не както бяха до сега да печели „правилната” фирма. Ще правим срещи с вас и ще искаме вашата подкрепа”, каза в заключение Любомир Христов, като благодари на строителите и архитектите за изказаните мнения.

Пресцентър на ПП ГЕРБ