Шуменските общински съветници си гласуваха днес увеличение на възнагражденията средно с около 15%. С 500 лева вдигнаха и заплатата на кмета Любомир Христов. Първоначалното предложение бе за по-малък ръст.

До гласуване на по-големите заплати се стигна, след като общинският съветник Добромир Драев предложи месечното възнаграждение на кмета да се повиши от сегашните 2 500 до законовия максимум от 4 500 лв. 

Това предизвика лек смут в сесийна зала и председателят на Общинския съвет прекъсна заседанието за консултации между политическите сили.

След почивката се разбра, че кметът Любомир Христов е отказал да получава  тавана на заплатата и че партиите са постигнали съгласие за 20% ръст, без да стане ясно точно кой е направил предложението.

При последвалото гласуване 29 съветници натиснаха зеления бутон, Добрин Чайлев от Атака бе против, а групата на БСП не участва във вота.

Така кметът Христов ще получава заплата в размер на 3 000 лв. По този начин автоматично се повиши и заплатата на председателя на Общинския съвет Борислав Беджев /60% от кметската/ до 1 800 лв., както и на общинските съветници, които може да достигнат до 900 лв. /50% от тази на председателя/.

По-висока заплата ще взема и омбудсмана на общината Иван Капралов. Неговото възнаграждение е 80% от кметското.  

На днешната сесия почти единодушно бяха гласувани и по-високи заплати на селските кметове в общината.

ШУМ.БГ