Процедурни спорове по време на дебатите за размера на минималната пенсия за догодина доведоха до изостряне на напрежението в парламента, викове "Червени боклуци" и "Оставка" и прекъсване на заседанието, на което депутатите трябваше да гласуват окончателно Бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г.

Депутатите разглеждаха три предложения за размера на минималната пенсия за стаж и възраст - отхвърлените в бюджетната комисия предложения на БСП и ДПС за съответно 300 лева и 250 лева от 1 януари, както и предложението на управляващите за минимална пенсия от 250 лева, но от 1 юли 2020 г. Предложеното увеличение е по-голямо от първоначално заложения от управляващите ръст от 6.7% до 234.13 лева (сега минималната пенсия е 219. 43 лв.). Между двете четения на бюджета на ДОО самите управляващи предложиха по-голям ръст в изпълнение на предизборната програма на "Обединени патриоти". Прдизборно "малкият" коалиционен партньор на ГЕРБ обещаваше минимална пенсия от 300 лева в края на мандата, ако влезе в управлението.

"Рано или късно ще ви се наложи да преизчислите пенсиите, защото няма как тези хора да карат на полусъединител", обърна се Георги Гьоков от БСП към управляващите и ги предупреди, "По-силен от телевизора по избори е хладилникът." Въпросът за размера на минималната пенсия стана повод за нападки и обиди между партиите доскорошни партньори в "Обединени патриоти".

"Крайно време е "Обединени патриоти" да изпълним обещанието, което дадохме, за да влезем във властта - минимална пенсия от 300 лв. Сега правим бюджтет за към края на мандата. Съвсем логично е ние от "Атака" да искаме минималната пенсия да бъде 300 лв.", каза Павел Шопов и заяви, че "Атака" ще подкрепи предложението на БСП за 300 лева минимална пенсия от януари. Съпартиецът му Десислав Чуколов предложи за минималната пенсия да се гласува поименно и се обърна директно към лидера на НФСБ и доскорошен вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов с въпрос как ще гласува. "Айде, Валери, гласувай. Ще подкрепиш ли 300 лева пенсия? Няма да мръдна от тука, докато не подкрепите 300 лева пенсия", заяви Чуколов. "Моля ви от утре да забраните продажбата на алкохол в българския парламент", репликира Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти"/ВМРО.

Рамадан Аталай от ДПС пък излезе с ексцентрична идея - вместо предложения от Движението размер на минималната пенсия от 250 лева от 1 януари, да се запише 500 лева. "Мисля, че ще бъде в унисон с "патриотите" и всички онези популисти", заяви Аталай. Председателстващият НС Емил Христов (ГЕРБ) обаче не прие това, обяснявайки, че процедурата не дава възможност за подобни предложения. Аталай обясни,ч е не прави ново предложение, а иска замяна на числото в текста.

"Колкото и да ни обясняват колегите от малкия партньор на ГЕРБ, повтарям го, за да го знаете, а не да се опитвате да лъжете от парламентарната трибуна, се стигна до 250 лева предложение от министър-председателя. Обещанието за 300 лева остава за следващ мандат", заяви Красимир Янков от БСП и попита дали избирателите ще гласуват доверие на същите партньори за следващ мандат. Социалистите също поискаха поименно гласуване на точката за минималната пенсия. Георги Свиленски изтъкна, че "всички сме наясно, че 250 и 300 лева са нищо, но все пак е някакъв знак" и призова депутатите да приемат предложението на БСП за 300 лева минимална пенсия, като по думите му може да се намерят необходимите за целта 500 млн. лева.

В крайна сметка председателстващият Народното събрание подложи текстовете на гласуване и предложението на БСП бе прието. Когато се стигна до предложението на ДПС обаче започнаха спорове за процедурата. Емил Христов предложи за гласуване заложеното в проектобюджета предложение на ДПС предложение за 250 лева миимална пенсия. След изразеното недоволство Христов отговори, че процедурните въпроси ще бъдат обяснявани с правилника на Народното събрание след гласуването на текстовете.

Депутати от БСП обаче напуснаха местата си и се качиха на парламентарната трибуна. Последваха ги и народни представители от атака. "Защо те е страх?", обърна се Георги Свиленски от БСП към председателстващия заседанието и заяви, че процедурата е вече опорочена. В суматохата Емил Христов на няколко пъти призова за спокойствие, а хората на Волен Сидеров и депутати от БСП започнаха да скандират "Оставка". На това представители на управляващото мнозинство отговориха с викове "Червени боклуци". "Ще накажа някой" отговори на това Емил Христов и прекрати заседанието. Депутатите ще рподължат с разглеждането на бюджета на ДОО утре.

Единствено самоосигуряващите се ще плащат по-високи вноски догодина

Самоосигуряващите се ще бъдат единствените, чиито разходи за осигуровки догодина ще се увеличат чувствително, след като управляващите дадоха назад и сведоха осигуровките на земеделските производители до съвсем малко над миналогодишните нива. Народното събрание днес прие Бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. в размер на 12.4 млрд. лв. с гласовете на 106 депутати и 86 "против". Документът бе приет на фона на критики от опозицията, че той не предразполага към реформи и не дава възможност за никакви реформи и политики, различни от досегашните.

При окончателното разглеждане на Бюджета на ДОО за 2020 г. управляващите гласуваха увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 на 610 лева. За земеделските производители и тютюнопроизводителите минималният осигурителен доход от догодина става 420 лева, при сегашни 400 лв. Първоначално беше заложено земеделците и тютюнопроизводителите да се осигуряват на минимум 610 лева от догодина, т.е. да има изравняване с размера на минималната работна заплата. Между двете четения обаче от ГЕРБ предложиха увеличението да е значително по-малко. Текстовете днес минаха почти без дебати в пленарна зала, единствено с упрек от левицата, че не са направени разчети как това увеличение ще се отрази върху производителите.

Опозицията в лицето на БСП беше по-настървена по отношение на максималния осигурителен доход, който остана 3000 лв., след като от 1 юли беше вдигнат до това ниво от 2600 лв. Левицата искаше той да бъде увеличен на 3900 лева с мотива, че богатите се облагодетелствали за сметка на бедните, но това беше отхвърлено.

Без промяна депутатите оставиха периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст - 380 лева. От БСП настояваха обезщетението да се увеличи на 650 лева с мотива, че то е актуализирано само веднъж за последните 5 години (през 2017 г.) и е редно да отговаря на минималната работна заплата. Предложението беше отхвърлено.

Дневник