НЧ "Съзнание-1927" в с. Веселиново (общ. Смядово) реализира успешно проект за съхранение на културното наследство, съобщиха от читалището.

Проектът се казва „Култът на Дионис – жив и днес в кукерските игри“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство”, модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство”.

С реализирането на проекта е осъществена основната му цел, а именно насърчаване съхранението на местната култура и обичаи, характерни за село Веселиново. Благодарение на проекта са привлечени  повече участници в читалищната дейност, фокусиране на интереса към българските културни ценности и специално към обичая пресъздаван от "Черните кукери".

Проектът е на стойност 7 000 лева. С тях са рекламни материали: дипляни, постери, рекламен клип. Закупени са 6 броя мъжки народни носии, 33 чифта цървули и 31 броя колани за наниз на кукерските чанове.

Благодарение на проекта, Маскарадна група „Черните кукери“ са взели участие в редица културни събития, сред които Маскараден фестивал КУКЕРЛАНДИЯ, Ямбол, 2020, Национален кукерски празник „Кукериада“, различни празници в различни населени места от община Смядово.

Участието им в Ямбол е донесло на групата  първа награда за цялостно представяне.

„Последните години вече се наблюдава изчезване на автентичното с цел по-голяма атрактивност по време на фестивалите. Има вече жени кукерки и редица измислени персонажи, които нямат никаква връзка с автентичността. Затова нашата цел да съхраним тази автентичност и да я покажем пред обществото“, обясни читалищният секретар Мария Трифонова.

ШУМ.БГ