С 23 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“ общинските съветници в Шумен прекратиха предсрочно правомощията на председателя на местния парламент Красимир Минчев.

В гласуването, което бе тайно, участваха 26 от общинските съветници. Преди това залата напуснаха съветниците от ГЕРБ. Те участваха в разискването на първата точка от дневния ред – възстановяване на белодробна болница в Шумен.

След това от името на съпартийците си Димитричка Недева обясни, че те не искат сесийна зала да се превръща в място за политическа реклама и напуснаха.  

В залата останаха 27 съветници от БСП, ДПС, Местна коалиция ДБГ ( БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ) "Демократична България – Обединение, (ДА България, ДЦБ, Зелено движение), Партия "Български социалдемократи, ВМРО, Група „За Шумен“.

Преди тайния вот се изказаха четирима от присъстващите. Според Веселин Пенчев за година и половина Красимир Минчев „не е разбрал, че е първи сред равни и не е в правото си да взима еднолични решения за работата на Общинския съвет“.

Добромир Драев изказа мнение, „че Общински съвет е неработещ и една от причините за това е, че има единовластие – каквото каже кмета, такова се случва в Общинския съвет. Председателят на съвета трябва да защитава интересите на Общинския съвет, а той не го прави“.

„Не видяхме председателя да чете и да знае законите“, каза Даниела Русева.

„Направих оценка, доколко изпълнява функциите си. Смятам, че е 3,50. На базата на тази оценка председателят на Общинския съвет не трябва да заема поста си. Не е осмислил своите отговорности“, заяви Красимир Костов.

След като гласуваха прекратяване на правомощията на Красимир Минчев, по предложение на Даниела Русева, политическите сили се оттеглиха на консултации, за да решат кога да преминат към избор на нов председател – на тази извънредна сесия или на следващата редовна.

След консултациите бе решено нов председател Общинският съвет да избере на следващата си редовна сесия.

С друго свое решение от днес Общинският съвет възложи на администрацията да започне процедура по създаването/възстановяването на бившата СБАЛПФЗ, което да е със 100% общинско участие.

ШУМ.БГ