В Шуменска област до момента са приложени общо 26 428 дози ваксина срещу коронавирус, с което са обхванати 15 457 души, или 8,99% от общото население. Със завършен имунизационен курс и поставена втора доза са 10 971 души, което е 6,3%. Спрямо данните средно за страната изоставането в област Шумен е с около 2%.

Данните е изнесла днес на заседание на Областният кризисен щаб директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

По общини най-голям е борят на ваксинираните в община Шумен - 11,76%, а най-малко са ваксинираните хора в община Никола Козлево - 2,91%. За община Нови пазар данните са 7,9%, община Каспичан - 3,14%, община Смядово - 6,48%, община Велики Преслав - 6,79%, община Венец - 4,3%, община Хитрино - 6,76%, община Върбица - 4,27%, община Каолиново - 3,67%.

„Има тенденция на непрекъснато намаляване на броя на положителните случаи, което е добре и сега е момента да обърнем внимание на профилактиката, на имунизационната кампания, която предстои да разгърнем в нашата област“, каза д-р Калоянова. Тя припомни, че на територията на област Шумен са разкрити 6 временни имунизационни пункта, организирани са зелени коридори за ваксинация, работят общо 94 общопрактикуващи лекари, които съгласно заповедта на здравния министър трябва да се включат в имунизационната кампания.

Областният кризисен щаб реши в рамките на следващата седмица във всички общини да бъдат проведени общински щабове, добавиха от пресслужбата на Областна администрация.

ШУМ.БГ