28 541 дози ваксини за COVID 19 са поставени в област Шумен до момента, като са обхванати 16 142 жители, а това е 9,3% от населението на областта. Процентът на ваксинирани в страната е 12. Със завършен курс на ваксинация са 12 399 жители, което е 7,2% от населението на областта, докато за страната този процент е 9,3.

Данните изнесе днес директорът на РЗИ д-р Пепа Калояново по време на заседание на Общинския кризисен щаб, провело се в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен. На Щаба присъстваха кметът Любомир Христов и заместник-кметът д-р Светлана Маркова.

„Изоставаме с над 2% от средния процент за страната. Затова организираме и тази среща, за да ни съдействате за разпространение на точна и вярна информация за ползата от ваксините“, обърна се началото на заседанието д-р Калоянова към присъстващите кметове на села, ромски медиатори, лекари, представители на пенсионерски съюзи.

Директорът на РЗИ и кметът Любомир Христов призоваха присъстващите да правят предложения как да се повиши темпа на ваксинация.

Кметът на село Царев брод Стефан Живков  посочи, че е трудно те да убеждават хората да се ваксинират, след като това не могат да направят личните лекари, които хората посещават всеки месец. Той препоръча да се обърне по-голямо внимание на общопрактикуващите лекари и те да „ръчкат“ хората за ваксиниране.

Ромските медиатори предложиха здравни специалисти от РЗИ и лични лекари да направят на място срещи с ромското население в махалите, за да им разяснят ползите от ваксините като те се ангажириха да организират такива срещи. Според медиаторите ромите имат информация за „зелените коридори“, но подхождат с недоверие към ваксините и им трябва повече убеждаване да се ваксинират.

Д-р Пепа Калоянова заяви готовност експерти от РЗИ да посетят ромските квартали и да отговарят на въпроси на хората, свързани с ваксините. Освен това тя подчерта, че в РЗИ, заедно със Спешна помощ имат организация и ако получат списък от поне 10 човека, които искат да се ваксинират, ще изпратят на съответното място, било то село или ромска махала, мобилен екип.

По време на заседанието секретарят на РЗИ д-р Лозанова посочи, че най-малко са ваксинираните хора в най-малките села на общината – Благово, Кладенец, Костена река, Коньовец, Черенча. Най-много са имунизирани хора от Ивански, където са поставени 159 дози на 94 души (в справката са посочени лица и с едно, и с две дози от ваксините), в село Мадара са поставени 107 дози на 61 души, в Дибич – 92 дози на 56 жители на селото, в Друмево –  87 дози на 53 души. В село Лозево 86 души са получили 166 дози, но тук са обхванати живеещите и работещи в Дома за мъже с умствена изостаналост, които по адрес се водят жители на селото. В град Шумен към 30 май са поставени 16040 дози на 9242 души.

Д-р Лозанова посочи още, че по-голямата част от жителите на селата са имунизирани във временните пунктове, отворени в града. И по-малко от лични лекари, защото не във всяко село има такива.

„Има хора, получили първа доза от ваксината на Астра Зенека, но не са си сложили втората.  Искам да припомня, че ако те не искат втора доза от същата ваксина, могат да си поставят тази на Пфайзер. Трябва да се информират хората, че е добре да завършат курса, за да имат сигурен имунитет“, каза още д-р Лозанова.

От РЗИ напомниха, че "зелените коридори" продължавт да са отворени, като в областта са органидирани 6 временни пункта за ваксиниране - 4 в Шумен, по един в Нови пазар и Велики Преслав.

ШУМ.БГ