Европейският съюз няма да изключи Беларус от програмата за сътрудничество със съседите й, известна като Източно партньорство, въпреки че Минск обяви преди две седмици, че излиза от нея.

Това става ясно от предложение за развитие на политиката към източните партньори на ЕС, прието в петък от Европейската комисия.

"Планът ни включва хората на Беларус. Ясно сме заявили, че няма да поддържаме отношения с властите, но това няма да има ефект върху контактите ни с хората и с гражданското общество", заяви говорител на върховния представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел.

"Където е възможно, Беларус ще бъде включвана. Ще продължим да работим с гражданското общество, с хората", добави говорителят, подчертавайки, че студентският обмен е един от приоритетите на плана за развитие на Източното партньорство.

Въпреки това ЕС няма да финансира никакви проекти, чието управление минава през администрацията на президента Александър Лукашенко. През юни Брюксел наложи икономически и персонални санкции на Минск заради задържането на опозиционния активист Роман Протасевич, заради което през май беше отклонен от маршрута си пътнически самолет.

Предложената в петък от Брюксел програма за развитие на Източното партньорство предвижда икономически и инвестиционен план от 2.3 млрд. евро като безвъзмездна помощ и кредитни гаранции за шестте държави от инициативата - Украйна, Молдова, Армения, Грузия, Азербайджан и Беларус. Еврокомисията се надява да мобилизира с тях до 17 млрд. евро публични и частни инвестиции.

"Всеобхватната програма има за цел увеличаване на търговията, растежа и заетостта, инвестиране в свързаност, укрепване на демократичните институции и върховенството на закона, подкрепа на зелените и цифрови преходи и насърчаване на справедливи, равнопоставени и приобщаващи общества", съобщи Европейската комисия.

Брюксел си поставя за цел с програмата да помогне на източните партньори за социално-икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19, като в нея са включени строителство и възстановяване на 3000 км приоритетни пътища и железопътни линии според европейските стандарти, защита от кибератаки, борба с корупцията, намаляване на потреблението на енергия с 20% в 250 хил. домакинства, подобряване на достъпа до услуги за безопасна вода и качество на въздуха, помощ за ваксиниране на здравни работници, допълнителна подкрепа за гражданското общество и независими медии. ЕС си поставя за цел да осигури бърз интернет на 80% от домакинствата, както и да покани по обменни програми в Европа 70 хил. студенти и учени.

ЕС планира среща на върха с държавите от Източното партньорство през декември - първа от 2017 г. насам, като дотогава се разчита планът да бъде приет от държавите членки и шестте партньора.

Дневник