Полша ще купи 250 американски танка "Абрамс" като част от сделка за отбранителен пакет на стойност около 6 млрд. долара, съобщи министърът на отбраната в сряда.

След серия публикации на тази тема през последните дни Мариуш Блашчак потвърди на пресконференция: "Разбира се, това е в отговор на предизвикателствата пред нас в контекста на международната сигурност и целта ни е да възпрем потенциален агресор, а всички знаем кой е този агресор."

По думите му 23.3 милиарда злоти са предвидени за танковете и за съпровождащите логистични и обучителни програми, обновяване на инфраструктурата и купуване на муниции.

През май Полша обяви, че ще купи 24 въоръжени дрона "Байрактар TB2", производство на Турция, и така ще стане първата страна от НАТО с подобни бойни безпилотни машини.

Източници на изданието Gazeta.pl съобщиха в началото на седмицата, че сделката за танковете не е просто идея, а е напреднало изработването на детайлите ѝ. Изданието написа, че става дума за 250 танка M1A2 SEPv3 плюс още няколко десетки верижни машини за тренировки и обучение.

Това значително би разширило модерните възможности на бронираните части на полската армия. Първата подобна сделка е от 2002 г., когато бяха купени 128 броя германски Leopard 2A4. През 2013 г. министерството на отбраната във Варшава купи още 119 броя танкове A4 and A5 от Германия.

В търсене на замяна на проектираните по съветско време T-72 и PT-91 през 2019 г. Полша изяви интерес към подкрепяния от Франция и Германия проект за европейски основен боен танк, но не последва някакво обвързващо предложение.

Дневник