Последните дни на Доналд Тръмп като президент могат да бъдат наречени почти тотален хаос, след като демократите от Камарата на парламента предприеха действия по импийчмът за неговите действия и бездействие по време на бунта на 6 януари в Капитолия, дори когато бившият президент се опитваше да използва силата на неговия офис да урежда сметки и да награждава лоялистите.

И все пак, дори сред тези последни, диви дни, имаше усещането, че колкото и да е лошо всичко, което можем да видим от Тръмп, се случват дори по-лоши неща зад затворените врати на Белия дом, които няма да бъдат публично оповестени, докато Тръмп не напусне офиса, и не започна истинско отчетно "копаене".

Във вторник две дългоочаквани книги за Тръмп видяха бял свят - "Честно казано спечелихме тези избори" на Майкъл Бендер и "Свлачище" на Майкъл Волф, а към тях бе добавена и трета книга - "Сам мога да го поправя" от Карол Леониг и Филип Ръкър, която бе планирана да излезе след седем дни.

И трите книги се фокусират върху последната година на Тръмп в управлението. И тримата представят това, което може да бъде описано само като ужасяваща картина на президент, погълнат от лична омраза и нежелаещ дори да обмисли границите, които неговите предшественици са си поставили на поста.

Историите от последните дни на Тръмп в Белия дом рисуват страшна картина.

Тръмп призовава за екзекуцията на онзи, който е разкрил, че е откаран в бункера на Белия дом, докато протестиращите от Black Lives Matter маршируват по улиците на Вашингтон след убийството на Джордж Флойд през май 2020 г.

"Военните и съветниците от Западното крило знаеха, че Тръмп е разстроен, когато бяха повикани на среща в Овалния офис рано сутринта, седем часа преди обичайното му излизане от резиденцията. Тези подозрения се оказаха верни. Тръмп започна да крещи относно историята с бункера веднага, щом влязоха в офиса. Съветниците му никога не го бяха виждали толкова разстроен. "Който ме е издал, трбява да бъде съден за предателство! Трябва да бъде екзекутиран!", крещял Тръмп", пише Майкъл Бендер в "Честно казано спечелихме тези избори".

Причината Тръмп да е толкова разстроен е, че тази история го кара да изглежда слаб. И не само - по това време той вече започва да усеща, че собствената му администрация започва да се отдръпва от него. Бившият президент бил ядосан не само в този ден, но и седмици след това.

Тръмп реагира изключително бурно, след като Аризона бе спечелена от Джо Байдън в изборната нощ. Бушува и срещу тогавашния генерален прокурор Бил Бар за несъществуваща измама на избирателите. Книгите описват и крясъци между Тръмп и председателя на Генералния щаб Марк Мили заради подходящия отговор на протестите на BLM, обхванали страната през лятото на 2020 г.

Има още истории, изникнали от тези книги. И ще има още повече, след като читателите и репортерите се хванат за хартиените копия и са в състояние да направят свое собствено проучване на последните дни на Тръмп.

Но тези истории също представляват проблем, пише CNN. Но историите, които излизат от тези книги - издадени, за да предизвикат вълнение и, което е по-важно, продажби за изданията, са склонни да бъдат мимолетни - блестящ кратък момент, когато политическата вселена е втренчена в тях. Но те бързо изчезват в необятността на нашето по-широко потребление на новини.

Този факт говори защо е важно да не се увличате прекалено в едно откровение, което е или ще излезе от тези книги, а вместо това да направите крачка назад и да видите каква по-широката реалност е нарисувана тук.

И тази реалност е следната:

Изправен пред криза на общественото здраве, която се случва веднъж на век, Доналд Тръмп не само не се справя с налагането на някои мерки, като бързо тестване за COVID-19 и носенето на маски, но и активно работи, за да подкопае общественото доверие в самите лекари, епидемиолози и експерти в областта на общественото здраве, които работят за опазването на американците.

Неспособен да приеме, че е загубил изборите, Тръмп се опита да използва официалните правомощия на правителството - включително Министерството на правосъдието, за да се опита да намери несъществуващи доказателства за измама. Той създаде среда, в която голяма част от американците повярваха на тази Голяма лъжа за откраднатите избори, а след това не само подтикна тълпата на 6 януари, но и стоя безмълвен в продължение на часове, докато бунтарите обираха Капитолия.

Тръмп, който многократно казва на тълпите по време на кампанията, че е направил повече за чернокожите хора, отколкото който и да е президент след Ейбрахам Линкълн, не успя да разбере нито гравитацията, нито целите на протестите на Black Lives Matter Той възприема протестите срещу расовата справедливост като нищо повече от въстание срещу НЕГО - и се опитва да принуди военните да се разположат в щати, където маршовете са най-разпространени.

В крайна сметка това е човек, който е дълбоко негоден за президентството. Това не е партийно изявление. Това е фактическо твърдение, основано на ясния портрет, който имаме за това как се е държал Тръмп, докато е бил в най-мощния офис в страната. Човек, който поради неспособността си да разбере святостта на своята позиция, е заплашвал да унищожи тази святост за онези, които ще го последват в Белия дом. И човек, който представляваше активна опасност за всеки един американец - независимо дали го подкрепя или се противопоставя.

Това е истината, която избирателите трябва да чуят, ако и когато Тръмп се опита да си върне президентския пост през 2024 година.

Днес.бг