Правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания. Това става ясно от публикувано в неделя международно медийно разследване, предаде Франс прес.

Шпионският софтуер "Пегас" позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е инсталиран. Той може тайно да включва микрофона и камерата на телефона.

Компанията създател на софтуера "НСО груп" (NGO Group) отхвърли обвиненията, като обясни, че нейните разработки се използват само срещу терористи, съобщи Би Би Си.

Твърденията за използване на софтуера бяха изнесени от 17 издания по цял свят, сред тях вестниците "Вашингтон пост", "Гардиън", "Ле монд" и др.

"Пегас" заразява както "Айфон", така и устройства с "Андроид". Неправителствените организации "Форбидън сторис" и "Амнести интернешънъл" са се сдобили със списък с 50 хил. телефонни номера, които клиенти на "НСО груп" са подбрали да бъдат следени. В него са поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 бизнесмени.

В списъка има телефони от 50 държави, но много от номерата са групирани в 10. Сред тях от Европа изрично е посочена Унгария. Сред страните, използвали най-активно "Пегас", са и Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Сред следените е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 г. Би Би Си добавя, че телефонът му е изчезнал от местопрестъплението, така че проверката му не е била възможно, но от "НСО груп" казват, че дори той да е следен, убийството му не е непременно свързано с този факт. В списъка са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Хашогджи, убит през 2018 г. Кореспонденти на няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, в. "Уолстрийт джърнъл", телевизия "Франс 24", в. "Паис" и агенция АФП, също фигурират в този списък.

В. "Вашнгтон пост" пише, че не е ясно колко от устройствата в списъка всъщност са били следени, но анализ на 37 от телефоните е показал, че е имало "опити и успех" за хакването им.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Прага, че ако изнесеното е вярно, то е "напълно неприемливо". По-късно говорител на Комисията добави, че е необходимо време да се преценят данните "от различни страни, за да видим дали еврокомисията има роля". Говорителят подчерта, че националната сигурност е основно правомощие на страните членки, а защитата на личните данни - на независимите регулатори във всяка от тях.

"УатсАп" (WhatsApp) съди "НСО груп" през 2019 г., твърдейки, че компанията стои зад кибератаките срещу 1400 мобилни телефона с "Пегас". По това време компанията отрече всякакви нарушения, но получи забрана да ползва "УотсАп".

Дневник