ЕС призовава Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия. Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на страните членки.

Отбелязва се, че пробивът в сървър на "Майкрософт" е засегнал сигурността на хиляди съобщителни мрежи по света, включително на институциите на ЕС. По този начин хакери и до днес продължават да се възползват от това действие.

"Подобно безотговорно и вредно поведение доведе до значителни икономически загуби и има отражение за сигурността, икономиката и обществото", допълва Борел.

Изявлението беше направено часове преди насрочените за понеделник в Брюксел срещи на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисари.

ЕС не даде подробности за конкретните атаки, нито за институциите и държавите, които са пострадали, както и кой и кога е открил хакерските дейности.

В декларация от името на ЕС се казва само, че е установена "намеса, насочена към държавни институции и политически организации в ЕС, както и към ключови европейски производства".

"Не можем да дадем подробности, защото това ще застраши нашата сигурност", заяви говорител на Борел.

Авторството на атаките се приписва на хакерски групи, известни като Advanced Persistent Threat 40 и Advanced Persistent Threat 31, за които се казва, че са били водени от територията на Китай с цел кражба на интелектуална собственост и шпионаж.

Говорител на Европейската комисия обаче отказа да уточни дали атаките са били поръчани, или са били подкрепяни от китайските власти, за разлика от подобно изявление, публикувано в понеделник в Лондон. В него се казва, че Великобритания и ЕС, които имат сътрудничество в областта на сигурността след Брекзит, са координирали позициите си. В тази от Лондон се казва, че зад атаките стои китайското правителство, докато зад декларацията на Брюксел се посочва само, че те са водени от територията на Китай. В едновременно изявление на САЩ се обвинява китайското министерство на държавната сигурност в глобална кампания за кибер хакерство,

"ЕС категорично осъжда тези действия, които противоречат на правилата за отговорно държавно поведение, одобрени от всички страни в ООН. Продължаваме да настояваме властите в Пекин да се придържат към тези правила и да не позволяват територията на Китай да се използва за злонамерени кибер дейности, и да предприемат всички подходящи мерки за разследване по тези случаи", допълва върховният представител за външната политика на Съюза.

Говорителят на Борел отаказа да съобщи и дали разкритията ще доведат до включването на нови лица и компании в санкционния списък на ЕС, тъй като санкциите се налагат от страните членки, а не от Европейската комисия.

В отделно изявление на норвежкото правителство се уточнява, че Китай стои зад кибер атаката срещу електронната поща, поддържана от "Майкрософт", на 10 март.

Разследване на разузнавателните служби разкри, че атаката е дошла от Китай и няколко от съюзниците на Норвегия, ЕС и "Майкрософт" са потвърдили това, заяви външният министър Ине Мари Ериксен Сьорейде, цитирана от Ройтерс.

През март "Майкрософт" съобщи за пробив през пощата си Microsoft Exchange, засегнал над 40 хил. клиенти на американската компания. Още тогава беше обявено, че следите водят към Китай.

Дневник