Европейската комисия ще предупреди, че увеличаващите се опити за нарушаване на принципите на правовата държава, създават рискове пред ЕС.

В очаквания по-късно днес втори доклад за върховенството на правото, Европейската комисия акецнтира върху заплахите срещу независимостта на съдебната власт и медиите, както и на борбата с корупцията, като подчертава, че състоянието е особено тревожно в Унгария и Полша, пише "Файненшъл таймс".

Докладите за върховенството на правото са нов инструмент, с който Брюксел наблюдава съблюдаването на законността сред страните членки, но те не са свързани с конкретни последствия от страна на Европейската комисия.

Брюкселското издание "Политико" цитира правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс, според когото докладът е повод за обръщане на внимание върху проблемите и за провеждането на дебат между страните членки. Според него докладът за върховенството на правото, публикуван миналия септември, е успял да презизвика национални дискусии за състоянието на законността и дори е довел до законодателни промени в някои държави. Той цитира конституционните промени в Малта след публикуването на първия доклад за върховенството на правото.
"Файненшъл таймс" има по-големи очаквания като пише, че Комисията е задържала одобрението на националните планове за възстановяване и устойчивост на Унгария и Полша, което е условие те да получат достъп до 750-милиардния фонд за излизане от кризата на ЕС.

Докладът на Комисията за върховенството на правото, който трябва да бъде представен днес следобед подчертава "сериозни опасения" относно независимостта на съдебната власт както в Полша, така и в Унгария и критикува Будапеща, че не успява да се справи с клиентелизма и фаворизирането на високи нива на правителството.

Докладът обхваща развитието във всички 27 членки на ЕС, като дава оценява функционирането на правосъдните системи, свободата на медиите и разделението на властите.

Комисията е подложена на силен натиск от членовете на Европейския парламент, за да засили подхода си към нарушения на принципа на правовата държава, включително да използва правомощието си да спира плащанията от еврофондовете, за държави, които последователно нарушават ценностите на Съюза. Евродепутатите поискаха в специална резолюция, приета през юли, Унгария да не получава пари от спасителния фонд на ЕС и заплашиха Еврокомисията със съд, ако не приложи спрямо нарушителите новият европейски механизъм, обвързващ върховенството на правото с достъпа до европейско финансиране.

Проблемите в Полша с атаките срещу независимостта на магистратите и унгарския анти-ЛГБТ закон, приет в Унгария, концентрират вниманието върху докладите за двете държави, но констатациите на Брюксел и за други страни, не са безоблачни.

Правосъдният еврокомисар Дидие Рейнърс коментира в навечерието на публикуването на доклада пред "Файненшъл таймс", че предизвикателствата пред върховенството на правото на ЕС над националното, като тези в Полша, но и в други страни, включително Германия и Франция, могат да "унищожат самия съюз", ако не бъдат решени.

Тези опасения бяха засилени миналата седмица с решение на конституционния съд на Полша, според което Варшава не трябва да се съобразява с разпорежданията на Съда на ЕС, свързани с нейната съдебна система.
Докладът за върховенството на закона също отразява притесненията относно унгарската съдебна система и избора на Жолт Андраш Варга за председател на нейния върховен съд. Варга беше назначен, въпреки че номинацията му беше отхвърлена от Националния съдебен съвет, самоуправляващ се съдийски орган, който посочи липсата на квалификационен опит. Подобни назначения, каза комисията, "пораждат сериозни опасения по отношение на съдебната независимост".

В проектодоклада се критикува Будапеща заради официалната корупция, като се изтъква, че липсват достатъчно независими механизми за контрол и "системни проверки". Еврокомисията намекна, че подобни недостатъци стоят и зад отлагането на одобрението на унгарския план за възстановяване, което се бави извън предвидените от европейското законодателство срокове. Официално Брюксел не назовава проблемите, заради които задържа отпускането на средства за изпълнението на плановете на Полша и Унгария.

Посочват се и тревожни признаци за отслабване на борбата с корупцията и се открива риск от "неправомерно влияние" върху преследванията за корупция. Докладът изразява особено безпокойство заради факта, министърът на правосъдието е и главен прокурор на Полша.

България и Австрия са посочени в доклада на Брюксел като повод за загриженост за борбата с корупцията, а Чехия - заради конфликта на интереси по върховете на властта.

Докладът посочва заплахи за независимостта и финансирането на медиите в редица държави, отчасти поради икономическия натиск по време на пандемията. В него се подчертават атаките срещу журналисти - особено тези, които разследват престъпления и корупция, като се цитира убийството на холандския журналист Петер Де Врис в Амстердам този месец.

Дневник