10-годишно дете седна зад волана на Фолксваген в Шумен и се удари в стена на ул. „Пролет“ в Шумен. Детето не е пострадало. За инцидента от пресцентъра на полицията съобщиха за него днес при обобщение на проверките в кампанията "Безопасно лято“, част от ежегодната операция на пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“..

Сигнал за произшествието на улица „Пролет“ е получен в 21,00 часа на 17 юли. Към мястото на произшествието е насочен полицейски екип. Той установил, че автомобилът се е ударил в стена и по него има материални щети. Свидетели на инцидента обяснили, че видели зад волана на колата 10-годишно дете.

Полицаите предприели действия за установяване на детето. Станало ясно, че 10-годишният шофьор е трябвало да вземе предмет от колата, която е собственост на гост на майка му и получило ключовете за автомобила. Детето решило, че иска да шофира, запалило и изминало няколко метра, след което се ударило в стена. След това то е прибрано от майка си, която не е съобщила за инцидента в полицията.

На майката е съставен акт, че е допуснала детето й да управлява лек автомобил, както и за това че след произшествието не са уведомили контролните органи, а са напуснали мястото. Съставен е акт и на собственика на автомобила, че го е предоставил на неправоспособен водач, допълниха от пресцентъра на полицията.

От там обобщиха, че 258 моторни превозни средства са проверени по време на кампанията  „Безопасно лято“. По време на проверките не са установени водачи, които управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества.

За различни констатирани нарушения са съставени 39 акта, наложени са 139 глоби с фиш. За неизползване на обезопасителни колани са санкционирани 18 водачи, двама са отнели предимство на пътно превозно средство, 23 не са спазвали пътните знаци и маркировката. Установени са 644 нарушения на скоростните режими. По време на проверките засечени шестима неправоспособни водачи, които са управлявали автомобил.

От полицията допълниха, че контролната дейност по време на операцията е насочена към установяване на нарушения, които влияят на травматизма. Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и на пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.

ШУМ.БГ