България е сред държавите, които имат заведени най-много наказателни процедури за неприлагане на европейското право, съобщи Европейската комисия в петък.

Наказателните процедури са инструмент, с който Еврокомисията контролира дали държавите от ЕС се придържат към европейските стандарти и законодателство.

Към 2020 г. срещу България има отворени 140 наказателни процедури, като от тях 41 са нови, 78 от предходни години, 21 за закъсняло законотворчество и 9 предупреждения, че ще бъде открита наказателна процедура.

Качеството на съответствието на българското право спрямо европейското се влошава, става ясно от доклада, тъй като както новите наказателни процедури, така и висящите през миналата година са рекордно много спрямо предишните пет години.

Най-много нарушения има в областта на транспорта, енергетиката и опазването на околната среда, показва докладът. През 2020 г. Еврокомисията е стартирала срещу България 10 нови наказателни процедури в областта на транспорта, по седем в енергетиката и околната среда и четири за неспазване на правилата на вътрешния пазар. Повечето от тях са свързани със закъсняло прилагане в българското законодателство на европейските норми.

От висящите процедури най-много има в околната среда -18, в транспорт - 14, и във вътрешния пазар - 11. Следват енергетика, миграция и правосъдие - по девет.

През миналата година в Еврокомисията са получени 109 жалби и сигнали за неспазване на европейските норми в България. Според правилата комисията трябва да ги проучи и ако открие нарушения, да започне наказателна процедура срещу България. Това е единственият показател, по който не се отбелязва влошаване, тъй като през 2016 г. са подадени 140 жалби.

Наказателната процедура се състои от три етапа, през първите два, от които Еврокомисията и държавата, за която е установено нарушението, разменят писма с информация. Ако въпреки напомнянията не бъдат предприети действия за отстраняване на пропуска или дадените обяснения са незадоволителни за Брюксел, Европейската комисия предявява съдебен иск срещу държавата за неизпълнение на задълженията ѝ като член на ЕС. При положително решение на съда и ново бездействие, Европейската комисия може да поиска от Съда на ЕС в Люксембург налагане на финансова санкция срещу държавата.

През 2020 г. Европейската комисия е започнала общо 903 нови производства за установяване на неизпълнение на задължения спрямо държавите - членки на ЕС. Това е увеличение с 13% в сравнение с 2019 г., когато броят на новите случаи е бил 797. Висящите процедури са 1786.

Най-малко нови производства за неправилно въвеждане в националното законодателство или за неправилно прилагане на правото на ЕС са отворени срещу Дания, Финландия, Ирландия и Нидерландия, а най-много - срещу България, Италия, Малта и Гърция, съобщава комисията.

Дневник