Спринтьорката Кристина Тимановска, която отказа да се прибере в Беларус, ще отпътува в сряда за Полша, която ѝ предостави хуманитарна виза. Атлетката от Беларус отказа в неделя да се качи на полет към родината ѝ, на който по думите ѝ е била откарана насила от треньорския състав заради нейни критики в социалните мрежи.

В момента, в който Тимановска влезе в полското посолство в Токио, съпругът ѝ отпътува от Беларус за Варшава. От организация, помагаща на преследвани от режима на Александър Лукашенко спортисти, коментираха, че "очевидно тя е млада спортистка и ще иска да продължи кариерата си, поради което ще се нуждае от помощ за тренира и да се развива".

Официално още не е известно дали Тимановска ще поиска да остане в Полша, след като от същата организация съобщиха в понеделник, че тя може да потърси убежище в Германия или Австрия.

Европейският съюз приветства решението на Полша да ѝ предостави виза и коментира, че опитът за репатрирането ѝ е поредното доказателство за "бруталните репресии" от Лукашенко. Американският държавен секретар Антъни Блинкен написа в "Туитър", че действията на беларуските власти "са нарушение на олимпийския дух, посегателство срещу фундаментални човешки права и не може да бъдат толерирани".

Според базираният във Варшава беларуски опозиционен политик Павел Латушко властите в Беларус казали на майката на Тимановска, че дъщеря ѝ е шпионин на западни правителства. По думите му самата спринтьорка му съобщила, че някой от кабинета на Лукашенко се свързал с майка ѝ, за да ѝ каже да я убеди да се завърне в родината.

Международният олимпийски комитет поиска по-подробни обяснения за ситуацията от Олимпийския комитет на Беларус, след като започна разследване на инцидента. Не е известно дали то ще приключи до края на олимпийските игри в Токио. През март МОК отказа да признае избирането за ръководител на беларуските олимпийци на Виктор Лукашенко, син на авторитарния лидер на страната. През декември 2020 г. и на двамата бе забранено да присъстват на игрите в Япония.

Дневник