Над 20 цивилни са убити от талибаните в Панджширската долина в Афганистан въпреки уверенията им, че няма да има репресии срещу цивилни след овладяването на тази последна провинция извън контрола им в началото на месеца.

Това съобщи британската телевизия Би Би Си, като увери, че има доказателства за извършените убийства.

Медията разполага със записи и свидетелства за убийства на хора, които по всяка вероятност не са част от съпротивата срещу талибаните. Един от тях е във военни дрехи, но бойните униформи са често срещани в региона и не е известно дали той е част от бойците, но човек, който става свидетел на убийството му, настоява, че мъжът е цивилен.

Талибаните уверяват международната общност, че са се променили, няма да има издевателства срещу цивилни и репресии, както при предишното управление на Афганистан през 1996-2001 г. Панджшир бе извън контрола им близо три седмици след като овладяха Кабул, но в началото на септември те обявиха победа. Съпротивата обеща "национално въстание", а ислямисткото движение призовава жителите, предимно етнически таджики, да продължат живота си както преди.

Вчера върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет обвини талибаните, че вече нарушават много от поетите ангажименти, включително за правата на жените.

Обещания за милиарди

Донорската конференция за Афганистан, която се проведе вчера, приключи с обещания за осигуряване на 1.2 млрд. долара за тази страна, съобщи заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс. Той определи форума и обещаната на него сума като важна стъпка за подпомагане на нуждаещите се в Афганистан, предаде "Асошиейтед прес". Грифитс прикани донорите скоро да превърнат обещанията си в реалност и каза, че конференцията е показала солидарност с афганистанския народ, но добави, че пред Афганистан се очертава дълъг и труден път.

Конференцията съвпадна с посещението в Афганистан на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, отбелязва ДПА. Целта на визитата му е анализ на хуманитарната ситуация. Гранди кацна на летището в Кабул вчера и беше посрещнат от изпълняващия длъжността министър по въпросите на бежанците Халил Хакани, влиятелния лидер на мрежата Хакани.

Халил Хакани е в списъка с терористи на САЩ, които са обявили награда от 5 млн. долара за сведения, които биха довели до задържането му. Той е и в списъка на санкционираните от ООН заради връзките му с "Ал Кайда" и талибаните.

Според Иран правителството в Кабул не е представително

Правителството, сформирано от талибаните в Кабул, не е представително за всички афганистанци, изрази съжаление днес Иран, който се безпокои от последиците от конфликта в съседен Афганистан. Той призова "всички страни" да договорят съставянето на представително за многообразието на страната правителство, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Временното афганистанско правителство "със сигурност не е приобщаващото правителство, което международната общност и Ислямска република Иран очакват", заяви говорителят на иранското външно министрество Саид Хатибзаде на пресконференция в Техеран.

След като на 15 август взеха властта в Кабул, талибаните обявиха миналия вторник основните министри в правителството си. Всички те са талибани, а почти всички - етнически пущуни, включително няколко много влиятелни фигури от периода между 1996 и 2001 г., когато талибаните бяха наложили жесток фундаменталистки режим.

На 23 август Хатибзаде призова всички групи и политически лагери в Афганистан да се въздържат от използването на сила и да поемат по пътя на преговорите и диалога. Той каза, че Иран поддържа постоянен канал за връзка с всички политически лагери в Афганистан. При предишното управление на талибаните Иран поддържаше противоречиви отношения с тях и така и не призна Ислямско емирство Афганистан. През последните месеци обаче, Техеран изглежда върви към сближаване с талибаните.

На 6 септември Техеран осъди категорично нападението на талибаните срещу долината Панджшир, последното огнище на съпротива срещу ислямисткото фундаменталистко движение, което заяви, че е поело "пълен" контрол и над този район. Шиитски Иран има над 900-километрова обща граница с Афганистан и засега се въздържа да критикува талибаните, които са сунити.

Днес говорителят на външното ведомство в Техеран каза, че трябва да се изчака и да се види как талибаните отговорят на международните искания.

Дневник