Докато швейцарските избиратели решават този уикенд дали да позволят на еднополовите двойки да се женят и да осиновяват деца, активистите за правата на ЛГБТ+ хората в Европа казват, че борбата им за узаконяване на гей бракове е отстъпила на по -неотложни въпроси като справяне с престъпленията от омраза срещу членове на общността.

Референдумът в неделя може да направи Швейцария една от последните страни в Западна Европа, която легализира еднополовите бракове, но напредъкът за засилване на законното признаване на ЛГБТ+ връзките в по-консервативни нации се забави през последните години.

"Хората просто трябваше да приоритизират където да вложат време и енергия и то в един политически климат, който е много по-неблагоприятен, отколкото преди няколко години", казва за фондация Thomson Reuters Евелин Паради, ръководител на ILGA-Europe, група за застъпничество за ЛГБТ+.

Тя дава пример с Италия, където гражданските съюзи бяха легализирани през 2016 г. и която ще бъде единствената голяма западноевропейска държава без еднополови бракове, ако Швейцария гласува "за" в неделя. Италианските ЛГБТ+ активисти сега отново настояват да се преследват хомофобските и трансфобските престъпления от омраза - изправени пред опозицията от католическите групи.

"Осигуряването на по -надеждни средства за защита на хората и предотвратяване на насилието се чувства като по-непосредствена задача отколкото равенството на браковете", каза Паради.

Би било твърде трудно да накараме законодателите да легализират еднополовите бракове и осиновяването и да приемат едновременно с това закон за престъпления от омраза, каза Габриеле Пиацони от италианската ЛГБТ+ група Arcigay. "Това е лоша реалност, но е факт", каза той.

Изказванията на европейските политици срещу ЛГБТ+ се увеличава, предупреди ILGA-Europe по-рано тази година, като националните правителства на Полша и Унгария по-специално атакуват правата на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора.

Конституционни забрани

Ако швейцарският референдум премине според очакванията, еднополовите бракове биха били законни в 17 европейски държави, всички в западни и южни страни. Гражданско съжителство е разрешено в още 14 държави, според ILGA-World, друга група за застъпничество на правата на тези хора.

Предизборната кампания преди гласуването в неделя беше емоционална, като противниците на реформата използваха изображения на плачещи бебета на своя уебсайт и в социалните медии. Подкрепата за гласуване "за" е спаднала през последния месец от 69% на 63%, според скорошно проучване.

Скандинавските страни са начело при гражданското партньорство, като Дания е първата, която предоставя правото на еднополовите двойки през 1989 г. Сега всички държави с изключение на шест признават такива съюзи.

Холандия е първата страна в света, която легализира еднополовите бракове през 2001 г., следват Белгия през 2003 г. и Испания и Канада през 2005 г.

Този вълна се разпространи през следващото десетилетие, достигайки връх, когато през 2017 г. Финландия, Германия и Малта приеха такива закони. След това в Европа само Австрия е легализирала еднополовите бракове, въпреки че шепа други държави са одобрили граждански партньорства.

"По-голямата част от европейските страни, които вероятно биха одобрили еднополови бракове ... вече са го направили", казва по имейл Алина Трифониду, професор по право в университета "Неаполис" в Пафос в Кипър. Трифониду, експерт по правата на ЕС за ЛГБТ+, отбелязва, че много източноевропейски държави са въвели конституционни забрани за еднополовите бракове през последните години. Това намалява възможността законодателството за еднополово гражданско партньорство да бъде надградено до брак в близко бъдеще.

В началото на 2020 г. 14 европейски държави, седем от които в ЕС, определят брака като съюз между мъж и жена в своите конституции, припомня Мартейн Мос от университета в Лайден в Нидерландия. Русия се присъедини към тях през 2020 г.

Докато гражданските партньорства в много европейски страни предлагат почти същите формални права като брака, липсват някои определени защити. Гражданските партньори в Чехия например не могат съвместно да осиновяват деца или да наследяват взаимно имущество или пенсия, посочва кампанията "Брак за всички". Чешкото правителство заяви, че подкрепя законопроекта за еднополови бракове, когато беше представен в парламента през 2018 г., но оттогава проектозаконът заседна в законодателната власт.

"Различно отношение към любовта"

В Швейцария гражданските съюзи са разрешени от 2007 г., но еднополовите двойки, които формализират връзката си, не могат да осиновят, а лесбийските двойки нямат достъп до лечение на безплодие, включващо достъп до даре на семеннй течност.

Противниците на еднополовите бракове в алпийската страна се противопоставиха на разрешаването по-специално на даряването на сперма, казвайки, че децата се нуждаят от баща.

Партньорка лесбийка, която не е раждала, също трябва да премине през скъп процес за осиновяване на дете, който може да отнеме около две години и включва медицински и психологически оценки.

Адвокатката Симона Лихти е в граждански съюз със своята партньорка Сара от 2016 г. Сара, учителка и танцьорка, все още не е законният родител на дъщеря им Амбра, която е на близо две години. "Това е доста досадно", каза Лихти. "(Сара) трябва да накара лекаря си да потвърди, че не е психично болна."

Бракът също е емоционално и символично важен за двойката, която се надява да успее да празнува в неделя и да започне да планира сватбата си. "Различно е да се каже" това е съпругата ми ", отколкото" това е моят регистриран партньор ", каза Лихти. "Никога не съм разбирал защо трябва да се отнасяш към любовта по различен начин."

Дневник