Социалдемократите водят на изборите в Германия и за пръв път от средата на по-миналото десетилетие християндемократите, с тежка загуба, не са първа политическа сила. "Зелените" ги следват с по-слаб резултат от очакваното, крайнодесните и левите претърпяват загуби.

Това сочат първите данни от екзит пол за телевизия ZDF след затварянето на изборните секции. Германски журналисти предупреждават, че резултатите от тях може да не отразяват точно гласуването, защото рекордно много хора са пуснали бюлетина по пощата.

Според тях Германската социалдемократическа партия взима 26% от гласовете, Християндемократическият съюз - 24 на сто. Зелените взимат едва 14.5 (под очакваните 16-17%). За Свободната демократическа партия са гласували 12 на сто, 10% за "Алтернатива за Германия", 5% или съвсем близо до бариерата - Левите.

При ARD данните изглеждат малко по-различно. Там консерватори и социалдемократи са изравнени с по 25 на сто; следват Зелените с 15%, крайнодесни и либерали са с по 11 на сто. Левите отново са над бариерата с 5%.

Това е тежка загуба за водещия досега коалиционен партньор, християндемократите, които се свиват с 8.9 пункта.

Резултатът предполага, че преговорите за съставяне на правителство може да продължат с месеци. Това ще остави канцлера Ангела Меркел на власт за неопределено време. Меркел, която управлява от 2005 г., не се включи в надпреварата, за да получи пети мандат, и се готви да напусне поста, след като се състави правителство.

За сравнение християндемократите взеха 32.9 на сто на предишните избори. Социалдемократите бяха далеч под тях с 20.5%. Трета бе "Алтернатива за Германия" с 12.6 на сто, след тях - либералите с 10.7%, Левите - с 9.2. Зелените получиха едва 8.9% от гласовете.

Зелените бяха фаворит за превръщане в първа политическа сила само допреди няколко месеца, но скандали в партията и неопитността на кандидат-канцлера им Аналена Бербок стопиха преднината.

Какво означават резултатите

В очакване на официалните резултати първите данни потвърждават само едно - коалицията, която ще управлява Германия, ще е трипартийна. Това ще е първият подобен съюз на федерално ниво в историята на страната, макар в германските провинции да съществуват такива формати.

Вариантите, ако сегашното разположение на гласовете се потвърди, са много, но в германски и европейски медии три са най-често споменавани.

Един от тях е социалдемократи, зелени и крайнолеви ("червено-зелено-червено"). Подобен формат се приема охотно от зелените, но социалдемократите поставят едно условие - ясен ангажимент към евроатлантическите ценности, какъвто крайната левица трудно ще поеме.

Друг формат е социалдемократи, либерали и зелени (известната като "светофар" заради цветовете на всяка партия). Тази коалиция със Свободната демократическа партия може да е по-голям проблем за зелените заради бизнес ориентацията им и липсата на ангажимент към по-мащабна трансформация на енергетиката и индустрията в борба с климатичните промени.

Победа на консерваторите все пак би създала възможност за нов опит за "Ямайка" или зелено-черно-жълта коалиция (консерватори, либерали и зелени), каквато обаче биха желали само две от трите партии. И тук би било трудно убеждаването на зелените, но защото в по-голяма степен гледат на социалдемократите като на естествен партньор. За "Ямайка" имаше преговори и през 2017 г.,, но те пропаднаха - по-скоро заради либералите.

Предстои да се потвърдят или опровергаят очакванията за рекордна избирателна активност. Към 14 ч. местно (15 ч. българско) време тя бе едва 36.5%, по-малко, отколкото при предишните два избора. Рекордният брой на гласувалите по пощата - вероятно ще са над 40% от всички гласове - обаче е възможно да увеличи активността над 76-те процента от 2017 г.

Дневник