Руският президент Владимир Путин уволни ръководителя на Федералната служба за изпъление на наказанията (ФСИН) отговаряща за затворите, след като миналия месец правозащитници публикуваха видеоклипове с изтезания в управляваните от агенцията обекти.

Според друго съобщение на сайта на Кремъл Аркадий Гостев, който бе заместник-министър на вътрешните работи, е новият ръководител на ФСИН.

Досегашният, Александър Калашников, е на поста от 2019 г., сред десетилетен опит в структурите за сигурност както на Русия, така и, преди това, на Съветския съюз.

В нито едно от двете съобщения не се посочват точните причини за уволнението на Калашников, но анонимен източник на "Интерфакс" говори именно за връзка с информацията за изтезания в Саратовската областна туберкулозна болница на ФСИН, разпространявано от правозащитния проект Gulagu.net.

Записите

След отзвука от записите се стигна и до наказателни дела срещу служители на ФСИН, а ръководителят на саратовското управление подаде оставка. Най-малко 18 души от ФСИН, сред тях ръководството на болницата, бяха уволнени.
"Получилите широк обществен отзвук инциденти, свъразни с изтезания в колониите и СИЗО (следствените изолатори - бел. ред.) на Саратовска област и други региони станаха основна причина за оставката на Калашников," казва събеседникът на "Интерфакс".
През октомври Владимир Осечкин, основател на правозащитния проект, обяви, че организацията е получила и изнесла от Русия над 1000 записа от ФСИН, които потвърждават системния характер на мъченията в поне 3 области (Иркутска, Владимирска и Саратовска). Макар действията му - и публикуваната част от записите - да породиха реакция и в руския парламент, властите обявиха Осечкин за издирване.

За кратко бе обявен за издирване и Сергей Савельов - администратора на камерите в туберкулозната болница на ФСИН, предал видеорхива и избягал във Франция (където поиска убежище), но делото бе прекратено.

Дневник