Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев предлага на прокурорската колегия да образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и неговият заместни - Пламена Цветанова заради отказ на държавното обвинение на два пъти да предостави поиската от правосъдното ведомство информация за случайното разпределение на делата,

За предложението, което е второ поред в последната половин година, съобщиха от Министерството на правосъдието. Отстраняването на Гешев като главен прокурор е една от темите, около които бъдещите коалиционни партньори се обединиха още в началото на преговорите за правителство. И един от лидерите на "Продължаваме промяната" и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков, и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призоваха Гешев да си подаде оставката. В началото на седмица, пред в. "24 часа" в едно от първите интервюта от много време насам, главният прокурор заяви, че щом му искат оставката, значи си върши работата.

През юли бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който впоследствие влезе в Конституционния съд, също внесе предложение за отстраняването на Гешев заради нарушения, с които е накърнил престижа на съдебната власт. Тогава мнозинството в съдебния съвет отказа да разгледа искането. Междувременно пред Конституционния съд е висящо делото, с което се иска тълкуване дали правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор.

Предложението на Демерджиев е за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 Закона за съдебната власт. Към държавното обвинение са изпратени две писма - на 20 август 2021 и на 15 септември2021 година, с които се иска информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор, както и приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор.

Подобни писма са изпратени и към председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури.

"С действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.6 Кодекса за етично поведение на българските магистрати, съгласно които магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата. Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 ЗСВ). Министърът на правосъдието предлага още да се образува дисциплинарно производство и срещу Пламена Цветанова за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ, като й се наложи съответното на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание", пишат още от министерството на правосъдието.

Дневник