Възможността рекордьорът по титли от Australian Open Новак Джокович да защитава шампионското си отличие вече изглежда минимална. Два дни след като обяви, че заминава за Мелбърн след получено разрешение за медицинско изключение от изискването за задължителна ваксинация, сърбинът се оказа на прага на депортиране от Австралия.

Казусът постави на масата много въпроси, отговорите на част от които все още са във въздуха. Такъв остава и въпросът дали сърбинът е ваксиниран или не.

Това, което се знае със сигурност, е, че Джокович е получил отказ да влезе в страната заради проблем с визата. Адвокатите му са успели да му спечелят няколко дни, като решението на местните власти за евентуалното му депортиране ще бъде взето в понеделник - седмица преди началото на турнира (първите мачове са на 17 януари).

След задържането на летището носителят на 20 титли от Големия шлем е настанен под карантина в хотел, ползван от правителството за такива цели.

Какви са правилата

От началото на пандемията Австралия е една от страните с най-строги правила и ограничения. От декември за влизане в държавата има нови изисквания, като в случая на спортистите, участващи в състезания, е задължително да са ваксинирани срещу коронавируса.

Има поставена вратичка за изключения по медицински причини. Според австралийския Age Джокович е поискал да бъде в списъка с изключенията, като се възползва от една от точките с твърдението, че е преболедувал вируса в рамките на последните шест месеца.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън заяви, че ще бъдат изисквани доказателства, защото в противен случай Джокович "ще бъде качен на първия самолет за дома".

От 15 декември в страната се допускат напълно ваксинирани, които имат виза. Те трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди заминаването. Задължително е и да са ваксинирани - нещо, което се удостоверява с декларация за пътуване. Сертификатът за ваксинацията и останалите документи трябва да бъдат представени три дни преди заминаването.

Неваксинираните се нуждаят от това да бъдат одобрени за списъка с изключенията.

Карантината и други правила се определят от правителствата във всеки щат. Във Виктория, където се намира Мелбърн, е необходимо пристигащият да си направи PCR или антигенен тест в рамките на 24 часа от пристигането и да се карантинира до излизане на резултата, след което има свободен достъп.

Случаят на "Новакс Джокович"

В конкретния случай с Джокович има неща за изясняване. Сърбинът се зарази с коронавируса още в първите месеци на пандемията, когато организира турнир с участието и на Григор Димитров.

Впоследствие водачът в световната ранглиста създаде усещането, че е настроен по-скоро срещу ваксините. Въпреки това той отказа да говори по темата и да заяви дали е ваксиниран с твърдението, че това е личен избор и каквото и да каже, може да се приеме и тълкува погрешно.

Затова и обявяването, че в Asuatralian Open могат да играят само ваксинирани тенисисти, постави вниманието върху Джокович. Казусът изглеждаше решен, когато сърбинът заяви, че е получил позволение да играе без ваксина. Последваха много коментари, които вероятно са принудили и местните власти да погледнат по-строго на случая.

Още в началото властите във Виктория настояваха, че правилата ще са строги и че няма да допускат неваксинирани на територията си. Тогава се появи вратичката с "медицинските изключения". За целта бяха създадени две нови комисии. Едната е от тенис асоциацията на Австралия и включва епидемиолози и специалисти, а втората е от здравната администрация ва Виктория, съставена също от специалисти. Твърдението е, че Джокович е получил зелена светлина и от двете.

На пресконференция в сряда властите не потвърдиха, че са прегледали подробно документацията на екипа на Джокович, колкото са високите стандарти, които настояват, че прилагат. Не е бил потърсен контакт с чуждестранните лекари, подписали се под документите. Няма лабораторни изследвания, не е проверена автентичността на документи и показания и дали не са фалшифицирани. Това е довело и до ситуацията на границата - когато са поискани съответните документи, властите са решили, че те не покриват убедително изискванията за прилагане на въпросното медицинско изключение за допускане в страната.

Последваха поредица събития (още самото пристигане на самолета с Джокович), които може да се обобщят така - граничните служби дават на властите във Виктория да разберат (формално такова искане не е било отправяно), че ако не гарантират по собствените си процедури и тестове, че Джокович покрива изискванията, няма да го пуснат в Австралия.

Освен това Age съобщава, че здравните власти два пъти са се обръщали писмено към директора на Australian Open Крейг Тили с предупреждение, че за неваксинираните не се гарантира, че ще бъдат допуснати в страната. Писмата от Здравния департамент и от министъра на здравеопазването през ноември поставят въпроса защо двете комисии от тенис асоциацията и от щата Виктория са дали разрешение на Джокович, пише изданието. Според източници на Age документът на Джокович е бил сертифициран само от един лекар.

"Правилата са си правила. Влизането с виза изисква двойна ваксинация или медицинско изключение. Уведомен съм, че такова изключение не е на лице и в резултат на това той е обект на същите правила като всички останали", заяви Морисън.

Вече се знае, че в Австралия са влезли няколко тенисист с подобни медицински изключения. Затова местните власти започват проверки на документацията им.

За самия Джокович, наричан вече "Новакс Джокович", остава опасността освен от депортация и от получаване на забрана да влиза в Австралия за три години.

Джокович е рекордьор с девет титли от Australian Open

Според Мери Кук, професор по право от Университета на Сидни, спорът за визата може да има сериозни последици за Джокович. Тя обяснява, че всичко с документите е трябвало да бъде изчистено преди сърбинът да потегли към Австралия.

Кук допълва, че процедурите в Австралия са така написани, че ако си кандидатствал за неподходящата категория виза, на границата има много малко възможности да кандидатстваш за правилната. Освен това вече издадена виза се отменя, а това има дългосрочни последици - законът дава възможност да му бъде забранен достъп до Австралия за три години. Освен това винаги по границите - не само на тази, но и на други държави - ще го питат "депортиран ли сте някога и отказвана ли ви е виза" с всички последици от това.

В това време бащата на Джокович - Сърджан, го обяви за Спартак на новото време и за борец за справедливост. Президентът на Сърбия Александър Вучич също се включи, като заяви, че опитва да окаже подкрепа на тенисиста.

В темата се включи и друг от големите съвременни тенисисти Рафаел Надал. След победата си в мача от турнира в Мелбърн испанецът каза, че съчувства на Джокович, но и че сърбинът е знаел какви могат да бъдат последиците от решенията, които взима. Надал призова и за ваксинация. "Нормално е хората тук да се разочароват. Те минаха през много тежки ограничения, не можеха да пътуват от едно място на друго", каза Надал.

Дневник