След като срещна твърда съпротива от страна на общински съветници, кметът на Шумен Любомир Христов изтегли докладната си записка за сформиране на две комисии, които да следят как се харчи 20-милионният заем за ремонт на улици в града и селата.

Атаката на днешната сесия дойде от парламентарната група на БСП, но и среди в ГЕРБ.

От името на левицата Данаил Данчев обяви, че със сформирането на т.нар. “екипи за контрол” кметът иска да остави всички негативи, които би имало при бъдещия ремонт, на съветниците, а самият той да остане скрит зад параван. Данчев изтъкна също, че съветниците и кметовете на населени места нямат нужните компетенции, а и специално съветниците никой не ги е питал, дали искат да се включат в тези екипи.

Идеята бе още по-агресивно атакувана от общинския съветник от ГЕРБ Камен Андонов. Той определи подобни комисии по надзора като несъвместими със Закона за устройство на територията и препоръча на кмета, ако иска прозрачност, да намери външни консултанти, на специалисти – архитекти и строители.

Кметът Христов обясни, че е очаквал идеята му да срещне съпротива, като на свой ред обвини съветниците в бягане от отговорност. След това оттегли докладната си.

Припокмняме, че вече има подписан договор за теглене на заем в размер на 20 млн. лв. 16 млн. лв. от него ще са за ремонти на улици в град Шумен, а 4 млн.лв. - за ремонти по селата от общината.

ШУМ.БГ