Старопечатни и възрожденски книги от РБ „Стилиян Чилингиров“, читалищата „Добри Войников“ и „Напредък“, експонати от фонда на РИМ – Шумен и ХГ „Елена Карамихайлов“ ще могат да се видят от всяко кътче на Земята, когато бъдат дигитализирани и станат част от онлайн платформа.

Това се очаква де е крайният резултат от проекта „Създаване и представяне на дигитално достъпно културно наследство на община Шумен“ на стойност 684 211 лв. Финансирането е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Културно предприемачество, наследство, сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021 г.

Днес дейностите по проекта бяха представени на брифинг в община Шумен от заместник-кметът Найден Косев, ръководителя на проекта Росица Добрева, Даниел Руменов, директор на РИМ – Шумен, Павлина Дякова, координатор на проекта и председател на читалището в село Мадара, доц. Росица Давидова от Шуменския университет и Елена Димчева, експерт в отдел „Култура“ на община Шумен.

„Това е амбициозен проект, с който ще бъдат дигитализирани над 30 хил. единици от фонда на библиотеката, читалища, музея, галерията. Така всички ще имат лесен и бърз достъп до ценни експонати от фондовете на тези културни институти. В библиотеката дигитализацията на книгите е много напреднала, така че ние ще надграждаме. Затова ще се опитаме да включим и читалищата в платформата, защото при тях се съхраняват много ценни старопечатни и възрожденски книжни екземпляри“, каза Росица Добрева.

Павлина Дякова обясни, че техническата лаборатория, която ще работи по дигитализация на културни ценности, ще бъде ситуирана в шуменския музей. Ще бъдат закупени висок клас фотоапарати, 3D лазерен скенер, и друга техника висок клас, необходими за заснемането на обектите и поставянето им в онлайн платформата. Хората, които ще работят по проекта, ще преминат обучение за работа с уредите.

Директорът на РИМ Даниел Руменов сподели, че при тях сложното ще е кои обекти от фонда на музея да бъда подбрани за платформата. „14 хил. са ценностите, които ние трябва да представим, а фондът ни е много по-богат и ще се наложи да отсяваме“, каза Руменов.

Доц. Давидова заяви, че участието на Шуменския университет е свързано най-вече с това да се направи връзката между представените в онлайн платформата културни ценности и образователните програми. „Ще се обвърже учебното съдържание, което се представя на студентите и ученици, с материала в онлайн платформата. Освен това дигитализираните културни ценности ще са полезни и за научно изследователска дейност“, поясни доц. Давидова.

Заместник-кметът Найден Косев посочи, че очакванията са, освен да се подобри в техническо отношение, оборудването на културните институти, да се създаде нова дигитална платформа, която да обслужва всички, имащи нужда да се докоснат, запознаят или изследват културните ценности на Шумен.

Крайният срок за реализиране на проекта е средата на 2023 г., когато трябва да бъде представена и онлайн платформата с културните движими ценности на Шумен.

ШУМ.БГ