Община Шумен е решила да изкарва пари от двата си летателни балона. За целта тя организира търг с тайно наддаване за отдаването им под наем, става ясно от съобщение на сайта й.

Началната годишна наемна цена е определена на 12 хил. лв. без ДДС. Дават се двата балона в комплект.

“Имаше преди време интерес за наемането им, дано все още го има, защото тези балони седят неизползвани вече близо 10 години”, каза за ШУМ.БГ зам.-кметът по икономическо развитие на общината Росица Антонова. Тя добави, че ако не се намери наемател, може да се мисли и за продажбата им.

Двата общински балона, въпреки че са практически нови, имат дълга история. Те бяха купени през 2013-та с пари по европроекта „Оттука започва България”. Цената им бе 109 хил. лв.

Във въздуха е вдиган само единият от двата. За първи път това стана на 11 май 2014-та за Деня на Шумен. В коша му тогава се качи кметът Красимир Костов. Сред идеите му бяха балоните да возят туристи всеки уикенд, и дори в тях да се сключват граждански бракове. 

Срещу 2500 лева общината успя да регистрира единия в Гражданска въздухоплавателна администрация. Стана ясно обаче, че летателен балон може да се управлява само от лицензиран пилот, какъвто в Шумен няма, а обученията се извършват само в чужбина и са скъпи. Така намеренията на тогавашния градоначалник не се осъществиха.

Вторият балон остана чисто нов и неизваждан от склада на ОП “Туризъм, публични прояви и атракции”.   

Оглед на балоните ще има на 14-ти април, а търгът е на 19-ти в сградата на кметството. Който спечели, трябва да остави и депозит в размер на 2 400 лв.

ШУМ.БГ