Коалиционният съвет, провел се късно вечерта във вторник (3 май) не е довел до промяна в предварително известните позиции на партньорите в управлението и те не са се обединили около общо решение за военната помощ за Украйна. По информация на "Дневник" всички са повторили кой за какво настоява по темата и са обсъдили и другите актуални въпроси - като газовите доставки и посредниците. В сряда (4 май) депутатите ще гласуват за предоставяне на военнотехническа помощ и ако няма някаква промяна в последния момент, се очаква тя да бъде одобрена с гласовете на три от управляващите партии и част от опозицията.

Това обаче няма да предизвика разпад на коалицията заради ултиматума на БСП, защото парламентът ще върне решението към правителството. От изказванията на премиера Кирил Петков след посещението в Киев, се разбра, че на този етап България ще помогне с това, което е поискал президента Володимир Зеленски - ремонт на военна техника.

В пленарна зала със сигурност ще има спор по текстовете на решението, но след това прилагането му ще зависи от кабинета. Тези ходове ще осигурят и поне временно примирие между диаметрално противоположните позиции на "Демократична България" и БСП по темата.

Никой от участниците не коментира официално след коалиционния съвет, събрал се по-малко от 24 часа преди обсъждането в пленарна зала и продължил повече от два часа. Във вторник преди съвета, имаше и заседание на тясното ръководство на БСП, което също е потвърдило че депутатите на формацията няма да гласуват за нищо, което съдържа изпращане на оръжие. На обратната позиция са ГЕРБ, които са готови да подкрепят всяко решение за военна помощ.

Чие предложение ще бъде гласувано

Председателят на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната" обяви в събота, че за предоставянето на военна помощ от България за Украйна ще има три отделни гласувания в парламента по предложенията на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България". В прокеторешенията на последните две изрично е записано, че се дава мандат на правителството за отпускане на военно-техническа помощ за Украйна.

В предложението на "Продължаваме промяната", което бе одобрено на заседанието на комисията по външна политика, текстът към момента е за "техническа помощ за защитни цели". В началото на седмицата обаче депутатът от "Продължаваме промяната" Калоян Икономов обяви, че ще бъдат нанесени редакционни поправки в предложението, които изрично да посочват "военно-техническа помощ".

В същото време обаче то не изключва и изпращането на оръжия и боеприпаси, макар че според думите на премиера Кирил Петков от интервюто му за БиТиВи, "не оръжия е това, което Зеленски иска от нас".

Ако от партията мандатоносител спазят заявката си да нанесат редакционни поправки в текста на проекторешението, има възможност след обсъждане от председателски съвет в сряда сутрин до гласуване в пленарана зала да бъде допуснато само проекторешението на "Продължаваме промяната". Заявките във вторник обаче бяха, че и ГЕРБ и "Демократична България" ще настояват трите решения да бъдат разгледани отделно.

От БСП, които неколкократно поставяха ултиматум, че ако правителството реши България да предостави военна помощ, социалистическата партия ще напусне управляващата коалиция, обсъдиха официалната си позиция часове преди началото на коалиционния съвет. Според източник на "Дневник" на заседанието на тясното ръководство и парламентарната група е била препотвърдена позицията, че БСП ще гласува против изпращането на военна помощ.

Миналата седмица представители на управляващата коалиция придружиха премиера Кирил Петков на посещение в Киев и се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски. БСП не изпрати свой представител в българската делегация.

До този момент вицепремиерът и лидер на БСП беше непреклонна по темата за изпращането на оръжие, но в различните ѝ изказвания прозвучаха нюанси, които подтикнаха представители на "Продължаваме промяната", включително премиерът Кирил Петков, както и представители на "Демократична България", да изразят убеденост, че БСП няма да напусне коалицията. (Така например БСП вече не настоява България да не изпраща оръжия на Украйна, а да не изпраща "пряко". Освен това в последното си изказване от с. Първенец, Нинова заяви, че БСП ще напусне коалицията, ако Министерският съвет (а не парламентът) гласува военна помощ за Украйна).

Къде ще се подреди БСП при гласуването

Непосредствено преди гласуването в пленарана зала политическите сили запазват досегашните си заявки.

От "Продължаваме промяната" потвърдиха пред "Дневник", че ще нанесат редакционни поправки в проекторешението си, с които изрично ще се упоменава, че България ще предостави военно-техническа помощ за Украйна. По думите им в коалицията има постигнато съгласие по темата. Засега се знае със сигурност, че парламентарната групата ще гласува "за" своето предложение след като в края на миналата седмица премиерът Кирил Петков препотвърди позицията на партията. (Първоначалната заявка беше, че всеки ще гласува по индивидуална преценка.) Не е известно обаче дали представителите на мандатоносителя ще подкрепят другите две решения - на "Демократична България" и ГЕРБ.

От "Има такъв народ" засега заявяват, че макар общата позиция на партията да е "за" военната помощ за Украйна, депутатите ще имат свободата да гласуват "по съвест". (Тази теза многократно бе лансирана от депутата от партията на Слави Трифонов Станислав Балабанов).

В същото време от "Демократична България" запазиха по-твърдия си подход и не оттеглиха предложението си, което беше внесено в парламента още на 1 април. По всяка вероятност то, както и предложението на ГЕРБ, което е идентично по смисъл, ще бъдат подкрепени и от ДПС, които гласуваха "за" в комисията по външна политика.

Във вторник депутатите от ГЕРБ препотвърдиха пред "Дневник", че ще гласуват "за" всеки текст, в който присъства изразът "военна помощ". От партията на Бойко Борисов не спестиха критиките си към новата идея на коалицията да ремонтира военна техника на Украйна в България. Според тях мярката е "палиетивна и безплодна", тъй като бойната техника на Украйна е с руски произход, а заради попадането си в листа на неприятелски държави на Русия, България трудно ще може да се снабдява с резревни части.

"Дневник" потърси ДПС за коментар, но не успя да се свърже с техен представител. Очаква се обаче, че от движението ще подкрепят предложенията за изпращането на военна помощ за Украйна.

От БСП определиха старото предложение на "Продължаваме промяната", което предвиждаше само "техническа помощ за защитни цели" като приемливо, но подчертаха, че ако то бъде променено и бъде дописана думата "военна", социалистите ще гласуват против.

Ден преди гласуването в зала като "допустимо, макар и на ръба" пък от левицата определиха възможността България да помогне с ремонт на тежка бойна техника на Украйна. Коалиционният съвет обаче явно не е успял да промени позицията на Корнелия Нинова и изглежда, че в сряда социалистите ще гласуват против всякакъв вид "военна помощ" за Украйна.


Освен това представителите и на четирите коалиционни партньори се обявиха против идеята, която бе лансирана от депутата от "Има такъв народ" Димитър Гърдев, гласуването на проекторешенията да се проведе чрез таен вот. Според тях няма основателна причина да се крие гласуването, а напротив - всичко трябва да е прозрачно.

Ако партиите спазят първоначалните си заявки, това означава, че решението за отпускане на военна помощ за Украйна все пак би могло да събере мнозинство от 201 гласа, при условие, че всички формации, които се обявяват за военната помощ подкрепят едно от решенията. Въпреки това според заявените от Минчев правила, едно от трите решения може да мине и при най-малко 61 гласа "за", които да са повече от депутатите "против" или "въздържал се", при условие, че са се регистрирали поне 121 народни представители. Сигурните гласове против военна помощ са на "Възраждане" и БСП - общо 39 депутати.

Дневник