Корупцията е болест. Знам, че тази болест е навсякъде, и във вашата страна. Поздравявам Вашето правителство, че изтръгването на тази болест е ваша основна цел. Това твърди, че е чул премиерът Кирил Петков от главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск по време на аудиенцията си при него. Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение, а журналистите нямаха достъп до срещата с папата заради епидемията от COVID-19.

"Наистина сравни корупцията с болест, даже показа на своята ръка, сякаш е шарка, която тръгва по тялото", каза още премиерът. По думите му папа Франциск е отправил послание и политиците да говорят с хората за инфлацията - но не само през медиите - "и да им обясните, че вие правите всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството".

"Посъветва ме, че ако едновременно се борим с най-корумпираните в България и с вражески сили в чужди страни, двете битки едновременно се водят много трудно. Така че, трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки, което нашето правителство и в момента се опитва да прави", твърди министър-председателят.

Дневник