Евролидерите нямат готовност за компромис за забрана на руския петрол на започналата преди малко среща на върха в Брюксел. Това следва от техни коментари, излъчени при пристигането им за разговорите, посветени основно на войната в Украйна и ефектите й.

Официалните коментари преди началото на заседанието не изключват успешното налагане на ембарго - макар и не пълно, както искаше Европейската комисия преди месец; източници на "Ню Йорк таймс" твърдят, че компромисът е възможен и реален, но при едно условие - за Унгария да има практически ползи. Според "Ел паис" има възможност за компромис, но докато няма пълно потвърждение, има и опасения, че Будапеща може да го торпилира.

Унгария, а и в известна степен Чехия и Словакия, блокират новия пакет санкции срещу Русия заради нахлуването, който включва забрана за внос на руски петрол. В предложението на ЕС, което е на масата, има отстъпки и пред България и Хърватия.

Разговорите на посланиците на държавите в ЕС по темата започнаха вчера и продължиха тази сутрин с надеждата да има компромис до събирането на евролидерите и заседанието им, на което ще говори и украинският президент Володимир Зеленски. Унгарският премиер Виктор Орбан обаче е лицето на съпротивата срещу пакета и ЕС търси правилните отстъпки за него.

Какво каза премиерът Кирил Петков по темата и за какво настоява България четете тук.

Евросъюзът опитва да получи подкрепа от Орбан и лидерите на други държави в сходна позиция чрез забрана само на вноса на петрол по море, но не и по газопроводи като "Дружба". В коментарите на унгарския премиер обаче имаше намек, че проблемът е в хипотезата за принципно спиране на доставките по "Дружба" (само преди месец Русия спря преноса на газ за България и Полша).

"Последното предложение за санкции срещу Русия от Европейския съюз, което ще включва забрана за внос на петрол по море, би било добро решение, но все още няма компромис по въпроса", каза Орбан при пристигането си в Брюксел.

По думите му Унгария се нуждае от гаранции, че ще може да внася петрол по море (макар да няма излаз) в случай на спиране на руските доставки.

Според естонския премиер Кая Калас е по-реалистично да се очаква споразумение следващия месец, "до срещата на върха през юни".

Вариантът, по който работиха посланиците и обсъждат евролидерите и за който вчера съобщи "Блумбърг", а днес и "Ройтерс", предвижда доставките по "Дружба" да бъдат включени в обхвата на санкциите на по-късен етап. Очаква се лидерите да не финализират споразумението незабавно, а да оставят решението на дипломати и министри с уговорката, че трябва да се търси гаранция за лоялна конкуренция между все още получаващите руски петрол и изгубилите достъп до него, пише последната агенция.

Някои като латвийския премиер Артурс Кришянис Каринш реагираха по-радикално на проточилите се със седмици спорове: "Това са само пари, украинците плащат с живота си", каза той.

Осезаем резултат от срещата на върха ще е споразумение за пакет от заеми от ЕС на стойност 9 млрд., с компонент от безвъзмездни средства за покриване на част от лихвите, за да може Украйна да поддържа правителството си и да плаща заплати за около два месеца. По-късно обаче ще се вземе решение как да се съберат парите.

Дневник