Наводни се фондохранилище на музея в НИАР „Плиска“. По първоначални данни са засегнати около 1000 артефакти. Унищожени са три климатика, 5 влагоабсорбатори, измервателна техника, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Шумен.

За наводнението потвърди главният уредник на националния археологически резерват Христина Стоянова. „Бедствие е. Водата навлезе във фондохранилището снощи. Всичко е мокро. Тепърва ще се изнасят и ще се проверяват фондовете. Надяваме се да нямаме много унищожени“, каза за ШУМ.БГ Стоянова.

В пожарната сигнал за наводнението е получен в 21,43 часа снощи. На място веднага е насочен екип от пожарната в Нови пазар. Установено било, че след обилни и продължителни валежи голямо количество вода е преминало през построените диги, в резултат на което е наводнен Археологическият музей.

На място са пристигнали два екипа  на РСПБЗН-Шумен. Четирима доброволци от Каспичан са оказали съдействие при разчистването. Извършени са спасителни дейности и отводняване на около 600 кв.м. Деветима служители на РСПЗБ-Шумен и РСПБЗН-Нови пазар са извършили спасителни дейности и отводняване на площ от около 600 кв.м.

На място екип на ШУМ.БГ завари пожарникари, които мият калта пред музея, както и  работници на НИАР с лопати и кофи.

„Има артефакти, които бяха под водата, която бе над метър. Започнахме с разчистването, в момента има поне педя тиня долу. Малко по малко всичко ще извадим. Надявам се да нямаме големи щети. Пожарникарите бяха много внимателни и създадоха условия да се опазят предметите“, обясни в Плиска Христина Стоянова.

Тя допълни, че във фондохранилищата има около 5000 артефакта, находки от метал, керамика, камък всичко, което се е откривало през годините в Плиска. Те се съхраняват с пликове и кутии и това е помогнало да не ги унищожи водата. „Всичко ще се премие, ще трябва да мине нова консервация, паспортизация и др. дейности за съхранението на артефактите“, каза Стоянова.

Сегашното наводнение във фондохранилището не е първото. През 2010-та имаше отново  наводнение, припомни главният уредник на НИАР „Плиска“. „Тогава се взеха мерки - повдигна се пътя, направиха се диги, но те са на голяма площ. Може би са се прекъснали, а и водата е много и е преодоляла препятствията. Надявам се да се помисли и още нещо да се направи, след като това, което е направено преди 12 години, се оказа недостатъчно. Но това е работа на специалистите“, каза още Христина Стоянова. Тя допълни, че част от артефактите ще бъдат преместени в други помещения, за да се предпазят от евентуални бъдещи бедствия.

ШУМ.БГ