Премиерът Кирил Петков обяви от Брюксел, че правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта, когато "ще попълним документите и ще ги подадем". Така Петков отговори на въпрос кога ще подаде оставката на правителството, за да бъде задействана от президента Румен Радев процедурата за връчване на мандата.

В сряда (22 юни) вечерта коалиционното правителство загуби вота на недоверие в парламента, внесен от ГЕРБ. Вотът беше гласуван със 123 гласа "за" от парламентантарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Премиерът в оставка отново повтори, че не е възможна коалиция между "Продължаваме Промяната" и Бойко Борисов (ГЕРБ), както и със Слави Трифонов и Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

"Ще продължим да държим много ясна линия - с кого можем да направим коалиция или с кого не. Неведнъж съм казвал, че нашата основна цел е борба с корупцията, а борба с корупцията не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е част от корупцията", коментира премиерът и допълни специално за "Има такъв народ", че "осъзнахме, че са част от задкулисието, срещу което ние се борим, така че и там няма да направим компромис".

"Петте изисквания на Костадин Костадинов (председателя на "Възраждане") също са абсолютно неприемливи. Делян Пеевски, който се появи за първи път от 6 месеца вчера, за да натисне бутона на вота на недоверие, също не може да ни е партньор. Оставаме с възможностите за партньорите, които имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на това правителство", отбеляза Кирил Петков.

Запитан вижда ли работеща формула за работещо парламентарно мнозинство в 47-ото Народно събрание премиерът каза, че това зависи от независимите депутати. "Ако има независими депутати, които са готови да кажат България ни е по-важна, отколкото спирала от кризи, тогава да. Единствената цена, която не бихме платили, е сделка със задкулисието, срещу което се борим, защото тогава няма смисъл от нашето съществуване", подчерта премиерът.

Дневник