След четири часа преговори между лидерите на Турция и Русия се договориха да прехвърлях част от плащанията за руски газ в рубли и да продължат да "действат в координация и солидарност в борбата с тероризма в Сирия".

Новината, съобщена от руския вицепремиер Александър Новак, предполага, че двете страни "постепенно ще преминат към разплащане в национални валути". "Това действително е нов етап, който открива нови възможности, включително за развитието на парично-финансовите отношения", цитира "Интерфакс" думите на Новак.

Плащането в рубли стана задължително условие, за да могат "неприятелски" държави да получават газ от Русия, съгласно влезли в сила на 1 април правила, въведени в отговор на безпрецедентните европейски и американски санкции заради войната в Украйна. Някои държави в Европа - като България, Полша и Латвия - отказаха да се съобразят с изискването и подаването на газ към тях бе спряно.

Според ТАСС Путин е нарекъл газопровода "Турски поток" "една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ", знак, че ролята на проекта е станала по-важна: европейските партньори трябвало да благодарят на Турция, че позволява безпроблемен транзит.

В Сочи бяха обсъдени и други теми: стъпки за увеличаване на търговския обмен и разрешаване на висящи икономически и енергийни въпроси.

Сирийската тема обаче се смяташе за водеща в дневния ред на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, докато се среща с руския си колега Владимир Путин за втори път за две седмици и половина. Ердоган се надява да получи одобрение за нова военна операция в Сирия срещу кюрдските бойци, които смята за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), а тя трудно би станала без одобрението на Москва, която има военно присъствие на терен и с която Анкара координира действията си в северната част на страната.

В съвместното заявление на двамата лидери не се споменават изрично нито газът, нито позицията на Русия за възможна турска операция в северна Сирия, която би била поредната от 2106 г. насам.

Според текста лидерите потвърждават важността на съхраняването на "териториалната цялост" и политическото единство на Сирия и сътрудничеството си в борбата срещу теуроризма. Часове преди разговорите на Ердоган с Путин обаче прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков призова Турция да не "дестабилизира" Сирия с нова военна операция, макар Русия да смята опасенията за сигурността ѝ за "основателни".

Путин и Ердоган говорят и за необходимостта да се спазва сделката за износа на украинското зърно - сключена с помощта на Турция и ООН, след като тази седмица потеглиха първите кораби от украинските пристанища.

Дневник