Най-развитите икономики в света се договориха за въвеждане на ценови тавани върху вноса на руски суров петрол и нефтопродукти, в опит да ограничат приходите на Кремъл и ресурсите му за продължаване на войната в Украйна.

В петък Министрите на финансите от Групата на седемте съобщиха, че са се договорили да въведат таван на цените на суровия петрол и петролните продукти с руски произход.

Първоначалната горна граница на цените ще се основава на набор от технически критерии и нивото на цените ще бъде преразгледано, ако е необходимо, се казва в изявлението на министрите.

"Целим да приведем изпълнението в съответствие с графика на свързаните мерки в рамките на шестия пакет от санкции на ЕС", добавиха те.

ЕС наложи ембарго на руския суров петрол, внасян чрез танкери от 5 декември и на нефтопродуктите от 5 февруари 2023 г.

Предложението за ограничаването на вносните цени на руските петролни продукти дойде от Белия дом, но много анализатори посочват, че то би било най-ефективно, ако получи подкрепата на трети страни, които купуват руски петрол в големи количества, например Индия. В противен случай то няма да повлияе значимо на цените.

Според източници на в. "Файненшъл таймс" Вашингтон преговаря с Китай, Индия и редица други страни, които се възползват от предлаганите им от Москва отстъпки от пазарните цени, след като много европейски купувачи, които са най-големия клиент на руските петролни компании, отказаха да купуват руски петрол заради войната в Украйна.

През март САЩ забраниха вноса на петрол от Русия, а в началото на юни и ЕС одобри ограничения за руския суров петрол и продукти.

Кремъл отговори, като каза, че Русия няма да продава петрол на страни, които биха подкрепили въвеждането на таван на цените, и предупреди, че налагането на лимит ще доведе до значителна дестабилизация на пазара, който и без това е стресиран.

В групата Г-7 влизат САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Германия, Франция и Италия.

Дневник