Унгария ще създаде антикорупционен орган и работна група с участието на неправителствени организации, които да наблюдават изразходването на фондовете на Европейския съюз, става ясно от решение на правителството, публикувано късно в понеделник.

Ходът на Будапеща има за цел да отключи фондовете на ЕС, след като през април Европейската комисия задейства срещу Унгария нова процедура, която обвързва съблюдаването на върховенството на правото с достъпа до европейско финансиране и позволяв замразяването или отнемането на европейски фондове при системни отклонения.

До 22 септември Еврокомисията трябва да съобщи дали ще предложи отнемане на средства, предназначени за Унгария или ще закрие разследването, след като правителството на Орбан предложи през август законодателни промени, с които да успокои опасенията на Брюксел за пренебрегване на борбата с корупцията, провеждането на обществени поръчки и други отклонения от демократичните стадарти.

Решението се смята за клчово и за отключване на достъпа на Унгария до парите за възстановяване от пандемията от COVID-19, чиито план за възстановяване и устойчивост чака зелена светлина от Комисията от април 2021 г.

Правителството ще внесе в парламента законопроект за създаване на независим орган за борба с корупцията до 30 септември и очаква той да бъде създаден до 21 ноември, съобщава Ройтерс.

Новият орган ще се намеси, ако унгарските власти не предприемат достатъчно стъпки за "предотвратяване, разследване и коригиране на случаи на измами, конфликт на интереси, корупция или други престъпления и злоупотреби", докато се изразходват средства от ЕС, се казва в решението на правителството.

Правителството ще създаде и работна група за борба с корупцията, която да съветва властите. Половината от членовете й ще назначавани от правителството, а останалите ще идват от неправителствения сектор.

Правителството на Орбан е подложено на засилен натиск през последните месеци да сключи сделка с Брюксел, заради отслабването на националната валута форинт и скока на инфлацията.

Шефът на кабинета на премиера Орбан каза миналия месец, че Унгария ще промени до края на октомври няколко закона, критикувани от Европейската комисия, ако бъде постигнато споразумение за финансова помощ с изпълнителната власт на ЕС.

Гергели Гуляс също каза, че Унгария ще създаде "по-стриктна от всякога" и възможно най-прозрачната система за надзор на използването на фондовете на ЕС и договорите за обществени поръчки, което е условие на Брюксел да й даде пари за възстановяване. Първоначално Орбан заявявше, че Унгария ще реализира проектите, включени в плана със собствени средства.

Дневник