Китайски учени откриха неизвестен досега минерал в проби от лунния грунт, донесени на Земята от космическия кораб "Чанъе-5", съобщи ТАСС, позовавайки се на Китайската национална космическа администрация и Държавната администрация за атомна енергия на Китай.

Минералът е наречен на името на космическия апарат - "чанъе". Той е шестият, открит от хора на Луната, а Китай стана третата страна в света, открила нови минерали на повърхността на земния спътник.

Изследователите са изолирали монокристална частица с размер около 10 микрона от проби от лунна почва и успешно са определили нейната структура. Това е фосфатен минерал. Има формата на стълбест кристал. Учените твърдят, че този минерал се съдържа в частици от лунен базалт.

Съобщението за минерала беше направено преди традиционния китайски фестивал в средата на есента. Празникът за средата на есента се чества на 15-ия ден от осмия месец по лунния календар - 10 септември тази година. Той се счита за семеен празник в Китай, когато всеки китаец трябва да посети родните си места, да види близките си, да хапне лунни сладки с тях и да се възхищава на пълната луна.

Космическият кораб "Чанъе-5" беше изстрелян на 24 ноември 2020 г. На 17 декември същата година завръщащата се капсула успешно се спусна на територията на автономния регион Вътрешна Монголия в северната част на страната и достави на Земята 1731 грама проби от лунни скали.

Китай стана първата страна от 44 години, която извърши мисия за доставяне на геоложки проби от повърхността на Луната.

Дир.бг