Президентът Румен Радев се изказа изцяло в защита на руските доставки на петрол за България. Три дни след срещата му с представители на "Лукойл", с които обсъждаха мерки за намаляването на цената на горивата, той изтъкна, че цената на бензина е паднала под 3 лева, като даде за пример бензиностанциите на руската компания в България. Радев също така поиска от журналистите да задават въпроси за последствията от ембаргото върху вноса на руски петрол след 2024 г.

"Цената на бензина е под 3 лева на бензиностанциите на "Лукойл". Това е началото на процес, който изисква мерки, така че това да е постоянна тенденция. Очевидно е, че три десетилетия след демократичните промени, в България има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология. Нито българския бизнес, нито българското общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости", каза Радев, говорейки и от името на обществото, като не уточни какво има предвид, а и не бе попитан.

Според справка в сайта fuelo.net базовата (преди отстъпката от 25 ст./л) цена на масовия бензин А95 днес е под 3 лева в пет вериги бензиностанции, като "Лукойл" не е сред тях.

В четвъртък (8 септември) Радев се срещна с представители на "Лукойл", а преди срещата автомобилът на руския посланик Елеонора Митрофанова бе забелязан пред централата на компанията, съобщи "Офнюз".

Днес Радев, който присъства на откриването на учебната година в столичното Висше училище по телекомуникации и пощи, напомни с действията си на бившия премиер Бойко Борисов, като изброи свои искания към присъстващите журналисти за задаване на конкретни въпроси.

"Трябва да питате политиците как ще се отрази на производството на горива в България, както и на цените им, решението на предишното правителство за ограничаването на износа на петролни продукти с произход на Русия от декември, Как ще се отрази процесът на дерогация и ембарго на руския петрол, който в момента идва безпрепятствено директно пресичайки Черно море? Когато влезе ембаргото ше трябват нови канали на доставка, преминаване през проливите, питайте полиците колко се чака, при какви условия, какви нови огромни складови наличности са необходими? Питайте за всички усложнения в този процес, дали България ще има рафинерия, ще остане производител на горива или ще ги внася", възложи задачи Радев.

По думите му сега е времето журналистите да задават въпроси на политиците, които имат амбиция да управляват.

На 5 декември след европейско решение влиза в сила петролно ембарго на ЕС, което ще засегне около 90% от износа на руски петрол за 27-те държави членки.

България получи изключение, поискано от правителството "Петков", да купува руски петрол до края на 2024 г. Мотивът бе, че рафинерията "Лукойл Нефтохим" не може да работи с петрол, различен от руския, и трябва да се подготви.

Най-евтиното, независимо откъде

По думите на Радев основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което било път към стагнация, а да търси най-евтините суровини, независимо откъде.

Учудвал се, че има политици, които с лекота говорят, че липсата на газ и неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите, които щели да минат на мазут. Дойдоха и новите препоръки към журналистите.

"Питайте ги откъде и как ще дойде този мазут, кой ще го произвежда и внася? На каква цена и при какви условия? Имат ли топлофикациите очистителни инсталации", заяви Радев.

Коментира, че преговорите с "Газпром" не са панацея, а една от възможностите, но руската компания дължи на България доставки на газ.

"Решение може да има при разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени. Това са много сложни разговори", каза той без даде информация за хода на преговорите.

Правителството пък работело интензивно по всички останали възможни източници и начини за доставка на газ, като първо трябвало да се гарантират слотове.

Радев също така приписа поисканото поевтиняване от "Булгаргаз" на газа за октомври на работата на служебното правителство. Вчера бившият вицепремиер Асен Василев посочи, че то се дължи на договорения танкер с втечнен газ от американската компания "Шиниър".

Компенсациите за цените на енергията щели да тегнат над следващите поколения

Вчера Европейските министри на енергетиката постигнаха принципно съгласие да сложат пределна цена на природния газ в опит да ограничат рекордните разходи за енергия, но си оставиха за уточнение дали тя ще се отнася само до руските доставки или до целия внос, влизащ в ЕС. Енергийните министри обаче не се съгласиха с идеята на Европейската комисия за въвеждане на задължителни цели за икономия на потреблението на ток в пиковите часове, когато енергията е най-скъпа, и така да се помогне на доставчиците и на крайните потребители.

По тази тема Радев обяви, че докато има служебно правителство България няма да ограничава уличното осветление, както и да има режим на тока.

"България е производител и износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", каза той.

Според него Европа се опитва да предотврати социалното напрежение и да се гарантира политическо спокойствие чрез жертване на пазарни механизми и с мерки, познати от по-далечно минало.

"Огромните компенсации са добре дошли за гражданите през тази зима, но са с непредвидими последствия за пазара, европейската икономика и нейната конкурентноспособност. Ще тегнат над следващите правителства и поколения", каза той.

Дневник