В Запорожка област, една от окупираните украински терирории, Русия е забранила да се изучава български език, като неделните училища и центрове са затворени.

Голяма част от българите там са оставени на ръба на глада, след като местната власт е изкупила продукцията им на безценица.

Корави, истински българи - така описва хората в българска кръв в Запорожката област проф. Михаил Станчев, който успя да избяга от ракетите в Украйна. Много негови приятели и колеги обаче още са в Запорожието.

"Основната част са селскостопански работници. Българинът е работен човек. Селата са прибрани, уредени. Абе, наши хора, какво да ви кажа", сподели българският преподвател в университета в Харков - проф. Станчев, пред Bulgaria ON AIR.

Той успява все по-рядко да се свърже с българските си приятели, казва че заглушават комуникациите им. Но е разбрал, че им е поставен ултиматум.

"Имах късмета преди няколко дни да се чуем, тихо спокойно, хората си работят, в училищата са им дали възможност да си завършат, но от 1 септември всичко по руски програми. Който иска работи, който не, го уволняват и им докарват учители от Русия", допълни той.

31 са българските села в тази област, в която се намира Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която е под контрола на Русия, и станала причина за страхове от ядрената катастрофа. Все пак българските села са пощадени от ударите, тъй като са по на юг. И макар не в обсега на ракетите, 10-те неделни училища там все пак се оказват в обсега на руската пропаганда.

"По информация, която получих, руснаците са казали - понеже това е извън училищната програма, искате или не, ние няма да подкрепяме това. И хората са се принудили да закрият училищата", подчерта проф. Станчев.

А животът за българите в Украйна вече е на ръба на оцеляването. Особено за тези, които се занимават със земеделие. Освен че руските ракети са унищожили земите им, реколтата им се изкупува за копейки.

"Един мой познат фермер каза, че цялата му реколта е взета за без пари. Той идва у дома и казва: "Искам това и това, на ти толкова. И му давам рубла и половина за килограм. А една рубла днес нищо не струва. В магазините, на пазарите, всичко поскъпна двойно, даже тройно", поясни професорът.

На референдума за присъединяване към Русия са задължени и нашенци да гласуват.

Днес.бг